Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak na białym winie z migdałami

Tekst i foto Iwokubus 31-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty45 min.?

Składniki:

Sos biały: 2 piersi kurczaka, białe wino (półwytrawne), oliwa z oliwek, śmietanka 30%, migdały (płatki), przyprawy do smaku: sól i pieprz. Sos czerwony: pomidory z puszki, cebula, bazylia, oregano, sól, pieprz. Makaron (szerokie wstążki).

Jak przyrządzić:

Sos biały: pierś kurczaka kroimy na cienkie paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, smażymy kilka minut. Stopniowo dolewamy białego wina, dusimy. Na samym końcu posypujemy płatkami z migdałów i dolewamy śmietani, aż zgęstnieje.
Sos czerwony: pomidory wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z cebulą pokrojoną w półksiężyce, dusimy, przyprawiamy.
Gotujemy makaron. Podajemy w kolejności: makaron, sos czerwony i biały.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.06.2006 staphre

Jakieś proporcje względem migdałów, śmietanki, cebuli ...?