Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak na ostro po chińsku

Tekst i foto pineapple 11-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.niska

Składniki:

1 podwójna pierś kurczaka,
2 torebki ryżu,
1 ząbek czosnku,
1 cebula (chętnie widziana cebulka dymka),
1 papryczka chili,
1/2 papryki czerwonej,
1/2 papryki zielonej,
50-75 g pieczarek pokrojonych na plasterki,
kiełki fasoli mung,
2 pomidory,
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczup,
przyprawy.

Jak przyrządzić:

Najlepiej przygotować najpierw kurczaka. Kroimy na podłużne paski i smażymy kilka minut na patelni. Po chwili dodajemy przyprawy (papryka ostra, słodka, pieprz i sól). Na osobnej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy starty ząbek czosnku i pokrojoną w plasterki cebulę. Po minucie dodajemy pokrojone w podłużne paski papryki (usunąć wcześniej pestki), dodajemy grzyby - to wszystko smażymy, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy kiełki fasoli, pokrojone pomidory i koncentrat. Wszystko mieszamy i dodajemy kurczaka. Do tego dodajemy pół szklanki wody. Przyprawiamy wedle uznania. Ja stosuję dużo papryki ostrej, słodkiej, łyżeczkę cukru, pieprz, sól.

Uwagi:

Przygotowanie ryżu:
Ja zawsze do wody, w której będę gotować ryż, wsypuję 3 łyżki curry.
Przepis oczywiscie można modyfikować. Jeżeli chodzi o warzywa, to można zestawiać praktycznie wszytkie rodzaje, pamiętając, żeby na koniec wrzucić te, które wymagają krótszego czasu smażenia.

Czas przygotowania:

Oczywiście długość gotowania zależy od wielkości pokrojonych kawałków warzyw. Dobrze też na początek do smażonych warzyw dodać soli. Wtedy szybciej wszystko zmięknie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.10.2006 ojojojojojojoj

A PRZYPRAWY DO KURCZAKA PO CHINSKU NA NAJLEPIEJ OBOETNIE JAKIE, CO NIE???? dopiero bedzie ostro :D :D :D :D :D

Zgłoś 12.10.2006 Karolka25

Moim zdaniem bardzo pyszne danie - i przecież napisane jest jakie przyprawy trzeba dodać

Zgłoś 12.10.2006 oj

pisze przyprawy wg. uznania, a te podane dla przykladu nie maja nic wspolego z daniem chinskim.

Zgłoś 13.10.2006 lalapupu

no wlasnie, to danie moze byc pyszne, ale nie ma nic wspolnego z kuchnia chinska - po co uzywac mylnego nazewnictwa? zeby ci to bylo chinskie, to przynajmniej imbir bys z tym czoasnkiem podsmazy... Pokaż więcej

no wlasnie, to danie moze byc pyszne, ale nie ma nic wspolnego z kuchnia chinska - po co uzywac mylnego nazewnictwa? zeby ci to bylo chinskie, to przynajmniej imbir bys z tym czoasnkiem podsmazyla, a zamiast przecieru dala troche sosu sojowego, wina ryzowego, oleju sezamowego ...

Zgłoś 09.02.2007 moli

pycha wczoraj zrobilam na kolacje ehh tylko chyba za duzo chilli dodalam ale pyszne i zamiast tych kielkow (nie moglam kupic) dalam mieszanke meksykanska z puszki ale tez bylo pyszne !!

Zgłoś 27.03.2007 serene

Do lalapupu: Czytam Twój komentarz i wiesz co-jesteś śmieszna do granic haha, Twoja obecność na forum, nie tylko na tym, ale i na Czarnej Oliwce polega na wiecznym krytykowaniu !!! aż takie ma... Pokaż więcej

Do lalapupu: Czytam Twój komentarz i wiesz co-jesteś śmieszna do granic haha, Twoja obecność na forum, nie tylko na tym, ale i na Czarnej Oliwce polega na wiecznym krytykowaniu !!! aż takie masz poczucie niskiej wartości,że musisz krytykować innych ludzi?????żenująca jeste, a co do potrawy-Bardzo ciekawe:) pozdrawiam autora:)

Zgłoś 11.06.2007

pychota

Zgłoś 06.12.2008 Gineveh

Właśnie zrobiłem. Dałem trochę modyfikacji, bo też nie mogłem znaleźć kiełków fasoli - więc poszła mieszanka z puszki. Dodałem też trochę grzybów mung prócz pieczarek, trochę sosu tabasco i sosu... Pokaż więcej

Właśnie zrobiłem. Dałem trochę modyfikacji, bo też nie mogłem znaleźć kiełków fasoli - więc poszła mieszanka z puszki. Dodałem też trochę grzybów mung prócz pieczarek, trochę sosu tabasco i sosu sojowego. Wyszło super, tylko trochę dużo :) Ledwo mi się w woku zmieściło. Sposób na ryż bardzo fajny, pierwszy raz o nim czytam - wychodzi naprawdę super. Może i nie jest to po chińsku, ale w końcu większość chińskiej kuchni jest słodko-kwaśna, a ja szukałem takiej "polskiej chińszczyzny" na ostro :) Bardzo fajny przepis.

Zgłoś 29.10.2009 heniekwisimulacha

kebab jest i tak najlepszy

Zgłoś 10.02.2009 m@jka

mniam mniam!