Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak na ostro w marynacie z tequili i limonki

04.09.2013

Propozycja tylko dla dorosłych. Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs w Polsce. Jeżeli znudziły się wam proste, sprawdzone przepisy, to polecam przyrządzić kurczaka na ostro w marynacie z tequili i limonki. Uwaga! Ze względu na sporą dawkę alkoholu danie nie nadaje się do podawania dzieciom.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
325 złprosty120 min.średnia

Składniki:

pierś z kurczaka, ¼ szklanki tequili, sok z 2 limonek, łyżeczka oliwy z oliwek, ¼ łyżeczka kuminu, ½ łyżeczka sproszkowanego chili, 1 świeża, ostra papryczka – posiekana w drobną kostkę, 2 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki poza piersią z kurczaka umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Następnie do marynaty wkładamy kurczaka, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i przysmażamy pierś – około 4-5 minut na każdą stronę. Gdy nabierze koloru, delikatnie przekrawamy pierś na mniejsze kawałki. Zmniejszamy ogień, dodajemy marynatę i smażymy przez około 10 minut. Usmażoną pierś przekładamy na talerz.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje ze świeżą sałatą, pomidorami i ogórkiem. Pierś można również podawać z pieczonymi ziemniakami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.07.2011 karol

W składnikach nie ma jajeczka, a na fotkach już jest.

Zgłoś 04.08.2010 Obserwator

"Składniki: [...] jeden młody buraczek"

Czyżby Dance marzył się młody aktywista Samoobrony ?? Reminescencje z sianokosów??

Zgłoś 04.08.2010

zamiast bawić się w buraczka, wystarczy dodac octu do wywaru z botwinka, kolorek sie zrobil.i to jest CHLODNIK.

Zgłoś 04.08.2010 Raz Putin

Obserwatorze,

PSL też ma młodzieżówkę, jest w czym wybierać.

Zgłoś 04.08.2010 Aggie

Eee tam, dobry kompost nie jest zly:-) wlaśnie sobie zajadam baklażana podpieczonego na grillowej patelni i do niego mam sos z jogurtu balkańskiego i i baardzo dużej ilosci czosnku. Ciekawe, czy... Pokaż więcej

Eee tam, dobry kompost nie jest zly:-) wlaśnie sobie zajadam baklażana podpieczonego na grillowej patelni i do niego mam sos z jogurtu balkańskiego i i baardzo dużej ilosci czosnku. Ciekawe, czy mnie jutro w pracy będą lubic:-) ale nic to, podpadl mi jeden kolega, więc niech ma - a dzis tylko z nim w pokoju siedzialam. Popijam winkiem i staram się zrelaksowac:-) cos mam ostatnio nerwowe dni.

Chlodnik klasyczny robilam moze parę razy w życiu. Stary nie znosi, krzywi się, marudzi jak primadonna i w efekcie caly gar zostaje dla mnie do zjedzenia. Twierdzi, że jego mama robila paskudny i się zrazil. Ja tam jadlam chlodnik tesciowej, dla mnie jadalny. Zdziwily mnie tylko ugotowane buraczki, u mnie w domu dawalo się do zsiadlego mleka lub kefiru (żaden jogurt) posiekaną surową botwinkę i miksowalo a potem wrzucalo resztę pokrojonych warzywek, z liscmi od botwinki obowiązkowo. Calymi latami myslalam, ze tak sie wlasnie chlodnik robi:-) i taki lubię. Pewnie to byl dopiero kompost... ale warunkiem jest bardzo mlodziutka botwina, taka pierwsza:-) + ogórek i mnóstwo koperku.

Ale i takiego stary nie tknie. Chyba na haslo "chlodnik" coś mu się zaklinowuje i odblokowac nie moze:-)

Na szczęście lubi gazpacho. Ale jak mu pierwszy raz podawalam, to na pytanie "co to takiego?" odpowiedzialam "gazpacho. taka hiszpańska MIKSOWANA ZIMNA ZUPA". Wolalam nie używać slowa "chlodnik" :-D

Milego wieczoru wszystkim.

Ktos jeszcze cos popija dzis, czy ja tak sama z tym winkiem?

Zgłoś 04.08.2010 Aggie

A faktycznie, Danka:-) coś się za bardzo ostatnio do Zuzy przyzwyczailismy:-) i teraz wszędzie Zuzę widzimy:-)

Zgłoś 04.08.2010 Raz Putin

Aggie kochana,

popija, ale browarek, te ogórki to też dobry pomysł,

a andaluzyjskiej mrożonej pomidorówy dawno nie żarłem.

Smaka mi narobiłaś, a w lodówce czeka mięsiwo.

... Pokaż więcej

Aggie kochana,

popija, ale browarek, te ogórki to też dobry pomysł,

a andaluzyjskiej mrożonej pomidorówy dawno nie żarłem.

Smaka mi narobiłaś, a w lodówce czeka mięsiwo.

Chyba za piwo się złapię i niewielką porcję ptaka zeżrę.

CYK!

Zgłoś 09.08.2010

jaki zmiksowany zwierz daje taki kolor???

Zgłoś 03.08.2010 Migotka_zza_płotka

Ja dodaję nieco barszczyku w proszku, wcześniej zrobionego we wrzątku. Bardzo gęsty koncentrat z tego robię - takie gotowe koncentraty w butelce sprawiają, że chłodnik robi się gorzkawy - a rozr... Pokaż więcej

Ja dodaję nieco barszczyku w proszku, wcześniej zrobionego we wrzątku. Bardzo gęsty koncentrat z tego robię - takie gotowe koncentraty w butelce sprawiają, że chłodnik robi się gorzkawy - a rozrobienei barszyczku w proszku i dodanie do kefiru nie dość, że pozwala nam skontrolować kolor naszego chłodniczka, to nadaje mu bardzo przyjemny aromat i smak :)

Zgłoś 21.05.2012 darek

A co to jest ¨dodaj mlody buraczek¨ przy gotowaniu botwinki?.....

Zgłoś 27.09.2014 buy quality victor cruz game jersey: giants womens youth navy blue white store online

Carry out the following to discover more regarding nfl jersey before you're left out.

buy quality victor cruz game jersey: giants womens youth navy blue white store online http://www.... Pokaż więcej

Carry out the following to discover more regarding nfl jersey before you're left out.

buy quality victor cruz game jersey: giants womens youth navy blue white store online http://www.cash4giftcards.com/eby/nfl-jerseys-china-mall/cdbwrsbt-p-697.html

Zgłoś 18.10.2016 hoverboard for sale

As a result, a solution quite, all depends.

hoverboard for sale https://www.smarthoverboarder.com

Zgłoś 21.11.2016 home

uargpvlmdfhfdaockydpdsivkgs

home [url=https://www.floatingboard.com]home[/url]

Zgłoś 12.12.2016 home

mypzlgwkkcjxjsbliqkregxzjmmwnd

home