Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak na parze z curry w sosie jogurtowym

Tekst i foto 30-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni60 min.średnia

Składniki:

2 podwójne piersi kurczaka lub filety z drobiu,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 papryka żółta,
jogurt naturalny lub gęsty kefir,
przyprawa curry,
pieprz,
1 duża cebula,
papryka ostra w proszku,
pieprz,
oliwa z oliwek,
kolendra mielona,
sos sojowy,
ryż,
vegeta

Jak przyrządzić:

Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w talarki. Rozgrzać na patelni masło i wrzucić cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać łyżkę oliwy, poczekać, aż się podgrzeje, dodać paprykę. Posypać curry, dodać trochę sosu sojowego, wymieszać, przykryć i dusić przez około 5 minut. W tym czasie pokroić piersi kurczaka na kawałki 2 cm x 2 cm. Ugotować ryż. Podsmażoną paprykę i cebulę przełożyć do jakiegoś naczynia (na czas smażenia kurczaka). Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Jak oliwa będzie bardzo gorąca, wsypać łyżeczkę mielonej kolendry i równomiernie rozprowadzić na patelni. Wrzucić na patelnię pokrojonego kurczaka, lekko podsmażyć, posypać obficie curry, posypać pieprzem i ostrą papryką do smaku. Smażyć, aż kurczak się zarumieni. Dodać wcześniej przygotowaną paprykę i cebulę. Smażyć przez kilka minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy. Zalać kurczaka sosem i dusić przez 3 minuty. Prawdopodobnie jogurt się zważy, nie należy się jednak tym przejmować.

Jak podawać?

Podawać z ryżem i czerwonym winem lub piwem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.11.2006 leweloff

To ma być kurczak na parze? Chyba smarzony!!!

Zgłoś 08.01.2007 ricemice

Mimo, że przepis jest mało precyzyjny, zaryzykowałam i zrobiłam tego kurczaka w jogurcie i wyszedł naprawde niezły.

Co prawda nie wiem czy tak powinien smakować, bo przyprawy, curry oraz ... Pokaż więcej

Mimo, że przepis jest mało precyzyjny, zaryzykowałam i zrobiłam tego kurczaka w jogurcie i wyszedł naprawde niezły.

Co prawda nie wiem czy tak powinien smakować, bo przyprawy, curry oraz sos sojowy dawałam według własnego smaku i wyszedł mi raczej słodki - niezaostry i mało słony, (w ogóle nic nie soliłam bo wydawało mi sie ze sos sojowy jest wystarczajaco słony).

Kurczaka oczywiście usmażyłam ale chciałabym widzieć jednak jak zrobić go na parze?

ogólnie polecam miła odmiana na obiad :)

Zgłoś 17.11.2008

Na parze..to nie smazyc go ,tylko zrobic na parze,poprostu :D