Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kurczak na siedząco

Tekst i foto dzwonnik 26-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje20 złprosty90 min.dużo

Składniki:

- kurczak,
- butelka piwa,
- czosnek świeży,
- cebula suszona,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka (suszona),
- majeranek,
- szczypta tymianku,
- oliwa z oliwek (może być olej słonecznikowy lub coś innego).

Jak przyrządzić:

Kurczaka myjemy - wewnatrz też... Ząbek czosnku należy zdusić w wyciskaczu i natrzeć nim kurczaka od środka,oprócz tego nacieramy go w środku majerankiem...dużo!!majeranek tak jak inne zioła przed użyciem przecieramy w rękach by wzmocnić aromat,w tym momencie przelewamy piwo do kufla,bez obaw mozemy wypić całe...z butelki pod kranem z gorącą wodą usuwamy nalepkę,napełniamy butelkę gorącą wodą(nie wrzątkiem,do wody można dodać ziół,ale niekoniecznie...
Teraz najtrudniejsze bierzemy sproszkowaną suszoną cebulę,paprykę,sól,pieprz(oczywiście najlepiej świeżo mielony)odrobinę tymianku i mieszamy, najlepiej w moździeżu, ważne by było wszystko drobno zmielone! można dodać majeranku, byle bez łodyżek... kiedy wszystko będzie dobrze przemieszane dodajemy oliwę z oliwek do przypraw!drobna gramatura przypraw jest o tyle istotna, że teraz musimy wciągnąć to wszystko do strzykawki...(najlepiej nowej... strzykawka od oleju do maszyny do szycia lub innych specyfikach zdecydowanie odpada). Nożem z ostrym czubkem robimy nacięcia w skórze (kurczaka)i wstrzykujemy pod nią przyprawy, około dwóch ząbków czosnku kroimy w plasterki i również nacinając skórę umieszczamy na całej powieżchni ptaszka. Całość nacieramy delikatnie oliwą przypruszamy majerankiem (dlatego do strzykawki niekoniecznie). Kurczaka sadzamy na butelce do oporu. Wstawiamy do piekarnika do temperatury ok. 150-180 stopni. Całość pieczemy w tej temperaturze ok. 50 minut, a na ostatnie 15 podnosimy temperaturę do ok. 200 stopni.
Kurczak poinien być spieczony na brąz. Skórka jest chrupiąca tłuszcz wytopiony, całość wspaniale przesiaknięta przyprawami. Wbrew pozorom mięso wcale nie jest wysuszone. Oczywiście butelkę z kurczakiem koniecznie trzeba postawić w formie do ciasta lub brytwannie, żeby cały tłuszcz wyciekł do pojemnika. Można go póżniej dodać do sosu. BUTELKA MUSI BYĆ WYPEŁNIONA WODĄ w przeciwnym razie pęknie... Kurczak ze szkłem to chyba średnia przyjemność.

Potrzebne przybory:

Butelka po piwie, strzykawka, nóż, wyciskacz do czosnku, cierpliwość...

Jak podawać?

Osobiście preferuje ryż gotowany z warzywami jako dodatek do tak przygotowanego kurczaka, aczkolwiek pasują też frytki, ziemniaki, bataty. Raczej odradzam zestawienie z kaszą gryczaną... pasuje cokolwiek średnio. I koniecznie surówka z selera.

Uwagi:

Kurczakowi tak podwinąć skrzydła, żeby nie odstawaly na boki w przeciwnym razie przypalą się. Szyjke można odciąć przed pieczeniem bo raczej i tak się przypali.

Czas przygotowania:

50 min. w temp 150-180 stopni, ostatnie 10 do 15 min. w 200 stopniach.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.04.2003 Anulek

Kurczaka posadzić zdecydowanie na butelce wypełnionej piwem - nie wodą - choć tego mu (i sobie) nie żałujcie. Mięsko smakuje zdecydowanie lepiej, a i kurczak jakby weselszy i pięknych wypieków d... Pokaż więcej

Kurczaka posadzić zdecydowanie na butelce wypełnionej piwem - nie wodą - choć tego mu (i sobie) nie żałujcie. Mięsko smakuje zdecydowanie lepiej, a i kurczak jakby weselszy i pięknych wypieków dostaje......

Zgłoś 21.04.2003 NYAR

Nieżle, ja też tak robię, tylko polecam zostawienie piwa w

butelce zamiast wody , mięso nabiera kruchości ;)

no i trochę dużo tego wytapiania, to musiał być strasznie

tłust... Pokaż więcej

Nieżle, ja też tak robię, tylko polecam zostawienie piwa w

butelce zamiast wody , mięso nabiera kruchości ;)

no i trochę dużo tego wytapiania, to musiał być strasznie

tłusty kurczak :))

Zgłoś 13.12.2002 ..nata

Super przepis! jutro wypróbuję,ciekawe czy butelka wytrzyma?napiszę ci jak wyszło! :))))))

Zgłoś 28.11.2002 urquell

hmm a jakie piwo , bezalkoholowe czy te bez mrugania , ja jesli takie to jakie , jak mam zrobic jak nie znam wszystkich skaldnikow:))))))))

Zgłoś 21.11.2002 julia

zawsze też tak przyrządzam kurczaka. palce lizać!!! jesli kurczak jest duży, można posadzić go na słoiku od majonezu (takim niedużym i wąskim). Wlasnie... do smarowania czasami też używam majone... Pokaż więcej

zawsze też tak przyrządzam kurczaka. palce lizać!!! jesli kurczak jest duży, można posadzić go na słoiku od majonezu (takim niedużym i wąskim). Wlasnie... do smarowania czasami też używam majonezu z przyprawami (sama dodaję rożne). ale tego majonezu nie może być za dużo. Też smakuje fantastycznie.

Zgłoś 01.11.2002 Agnieszka

Wszystko byłoby super, gdyby kurczak posadzony na butelkę mieścił się w piekarniku. Zawsze mam z tym problem, choć w sklepie wybieram małą ptaszynę. Może by spróbować z przepiórką :)

... Pokaż więcej

Wszystko byłoby super, gdyby kurczak posadzony na butelkę mieścił się w piekarniku. Zawsze mam z tym problem, choć w sklepie wybieram małą ptaszynę. Może by spróbować z przepiórką :)

Zgłoś 31.10.2002 niagara

Kurczak palce lizać!!!Chyba:( Niestety z moja cierpliwością jest mizernie!!! Przy takiej zbawie pewnie zagryzłabym ptaka przed umieszczeniem go w piekarniku!!Ale... wyobrażnie mam całkiem dobrą... Pokaż więcej

Kurczak palce lizać!!!Chyba:( Niestety z moja cierpliwością jest mizernie!!! Przy takiej zbawie pewnie zagryzłabym ptaka przed umieszczeniem go w piekarniku!!Ale... wyobrażnie mam całkiem dobrą,i przepis jest cool:)Tylko to nabijanie go na butelke hehehhee troche takie perweryjne :):))))

Zgłoś 30.10.2002 Maya

tekst jest doskonaly mam nadzieje ze kurczak rowniez bedzie wspanialy, komentarz o piwie to rowniez sama prawda, gotowanie to ostatecznie PRZYJEMNOŚĆ(umiem stawiac znaki ć,ą ż,ź ipt, ale mi sie ... Pokaż więcej

tekst jest doskonaly mam nadzieje ze kurczak rowniez bedzie wspanialy, komentarz o piwie to rowniez sama prawda, gotowanie to ostatecznie PRZYJEMNOŚĆ(umiem stawiac znaki ć,ą ż,ź ipt, ale mi sie nie chce)no to pa

Zgłoś 29.10.2002 szklarz

Szyjkę odciąłem piłką do metalu - nie chcieli mi potem butelki z odciętą szyjką w sklepie przyjąć i brakło mi na drugie piwo na wynos - to drugie wypiłem na sklepie , na kurczaka mi brakło bo za... Pokaż więcej

Szyjkę odciąłem piłką do metalu - nie chcieli mi potem butelki z odciętą szyjką w sklepie przyjąć i brakło mi na drugie piwo na wynos - to drugie wypiłem na sklepie , na kurczaka mi brakło bo za resztę kupiłem jeszcze 2 butelki, zioła - a na co zioła - to kupiłem jeszcze jedną butelke piwa - w sumie to ten kurczak smakuje jak zwykłe piwo - tylko PO HOLERE OBCINAŁEM TĄ SZYJKE PIŁKĄ DO METALU - 3 godziny zmarnowane.

Zgłoś 20.03.2004 INDI

Moi drodzy.

Zabawa z wstrzykiwaniem jest jak najbardziej zbędna.

Padło to już w komentarzach ale powtórzę bo upraszcza to wiele rzeczy.

KURAKA WYSTARCZY POSADZIĆ NA MAŁYM S... Pokaż więcej

Moi drodzy.

Zabawa z wstrzykiwaniem jest jak najbardziej zbędna.

Padło to już w komentarzach ale powtórzę bo upraszcza to wiele rzeczy.

KURAKA WYSTARCZY POSADZIĆ NA MAŁYM SŁOIKU NIE NA BUTELCE.

Zalety SŁOIKA.

1) Kurak zajmuje mniej miejsca w piekarniku (zestaw jest niższy;)

2) Do słoika z wodą wrzucamy zgnieciony czosnek, ziółka

(2 zgniecione ziarna jałowca, szczypta rozmarynu, zgniecione 2 ząbki czosnku, liść laurowy, można dodać szczyptę mięty lub kolendry). Woda parując z większej powieżchni powoduje że mięso jest bardziej soczyste i cały ptak przesiąka pysznie zapachem ziółek)

3) Skrzydełka i szyjkę radzę owinąć natłuszczoną wcześniej folią aluminiową w przeciwnym razie wyschną i kicha.

5) jak najbardziej natrzeć kurczaka czosnkiem i curry (zamiast papryki) z oliwą i od czasu do czasu polewać go wytopionym tłuszczykiem i przelewającym się wywarem.

To tyle. Spróbujcie - efekt 100% lepszy niż z butelką.

Zgłoś 08.06.2004 Nalim

Potwierdzam, że wariant ze słoikiem i z pozostałymi szczegółami jest najlepszy - robiłem kurczaka na różne sposoby /w wersji siedzącej/ ale ten wychodzi najlepiej. Wskazane jest wsypanie przypra... Pokaż więcej

Potwierdzam, że wariant ze słoikiem i z pozostałymi szczegółami jest najlepszy - robiłem kurczaka na różne sposoby /w wersji siedzącej/ ale ten wychodzi najlepiej. Wskazane jest wsypanie przypraw i ziół również do środka kurczaka, te które się nie utrzymają wpadną do słoika i później razem z parą wrócą do kurczaka.

Zgłoś 09.11.2004 dorota

Żeby się te skrzydełka nie poprzypalały i nie wyschły wystarczy nasmarować majonezem, zresztą najlepiej całego - efekt o niebo leprzy. aha do środka sypie też troche wegetą polecam :)

... Pokaż więcej

Żeby się te skrzydełka nie poprzypalały i nie wyschły wystarczy nasmarować majonezem, zresztą najlepiej całego - efekt o niebo leprzy. aha do środka sypie też troche wegetą polecam :)

Zgłoś 09.11.2004 dorota

Żeby się te skrzydełka nie poprzypalały i nie wyschły wystarczy nasmarować majonezem, zresztą najlepiej całego - efekt o niebo leprzy. aha do środka sypie też troche wegetą polecam :)

... Pokaż więcej

Żeby się te skrzydełka nie poprzypalały i nie wyschły wystarczy nasmarować majonezem, zresztą najlepiej całego - efekt o niebo leprzy. aha do środka sypie też troche wegetą polecam :)

Zgłoś 12.04.2005 Kitek

U Pascala kurczak był nabity na puszkę z piwem tylko piwa trzeba było trochę odlać. :)

Zgłoś 15.07.2005 zoe

z kad mam wziasc cebule suszona i papryke?? sama ususzyc?? w sprawie nowinek kulinarnych jestem dekiel jak mama kazala kupic mi make krupczatke myslalam ze oszalala i nie kupilam :P cholera z ka... Pokaż więcej

z kad mam wziasc cebule suszona i papryke?? sama ususzyc?? w sprawie nowinek kulinarnych jestem dekiel jak mama kazala kupic mi make krupczatke myslalam ze oszalala i nie kupilam :P cholera z kad ta cebule albo czy moge ja czyms zastapic??

Zgłoś 09.09.2005 Andzia

Ja robie kurczaka na siedząco nabitego na puszke od piwa z połową piwa w środku, bardzo wygodny sposób a szczególnie dla kurczaka ;-)

Zgłoś 28.09.2005 marzena

ale swietne komentarze,niektore ubawily mnie do lez!!!!!!!!pozdrawiam

Zgłoś 04.12.2005 puchatek

wszystko super, tylko dlaczego po 1,5h pieczenia kurczak jest nadal na wpół surowy?

Zgłoś 02.06.2007 Sikor

Widzę, że ostatni komentarz jest z 2003 roku więc postanowiłem troszkę odświeżyć opinie. dzisiaj właśnie zamierzam upiec ptaszka na butelce pełnej piwka...już nie mogę się doczekać....tylko nie ... Pokaż więcej

Widzę, że ostatni komentarz jest z 2003 roku więc postanowiłem troszkę odświeżyć opinie. dzisiaj właśnie zamierzam upiec ptaszka na butelce pełnej piwka...już nie mogę się doczekać....tylko nie wiem czy ptaszka czy tego piwka:) noi oczywiście użyje najlepszego piwa na świcie czyli ŻYWCA.

Zgłoś 30.04.2010 Misiaczek

Oj tak tak butelka z piwem:-D Chociaż ja go "sadzam" na puszce z piwkiem. Odlewam najpierw pół szklanki piwka i odcinam górę puszki, tylko trzeba uważać, żeby się nie skaleczyć. Ja odl... Pokaż więcej

Oj tak tak butelka z piwem:-D Chociaż ja go "sadzam" na puszce z piwkiem. Odlewam najpierw pół szklanki piwka i odcinam górę puszki, tylko trzeba uważać, żeby się nie skaleczyć. Ja odlanym piwkiem go zawsze podlewam podczas pieczenia- mięsko soczyste i kruchutkie, pyszności:-D Oczywiście najlepiej jak kurczak całą noc poleży natarty przyprawami w lodówce. Uwielbiam to danie.

Zgłoś 15.05.2010

czy na słoiku czy na butelce kurczak bedzie tak samo wysoki!!!! butelka ma długość ptaka...ja wystawiam szyjke buteli przez szyjke ptaka..wtedy piwo oblewa kurczaka...dla tych co maja kolejne pr... Pokaż więcej

czy na słoiku czy na butelce kurczak bedzie tak samo wysoki!!!! butelka ma długość ptaka...ja wystawiam szyjke buteli przez szyjke ptaka..wtedy piwo oblewa kurczaka...dla tych co maja kolejne problemy z wysokością-blaszkę stawiamy na najniższym poziomie...

i tak jak Misiaczek mówi, swietnie jest go zamarynowac duzo wczesniej, a nastrzykiwanie nie jest wtedy konieczne...baaa długie marynowanie sprawia, ze przyprawy naprawdę zaczną działać:D

Zgłoś 29.07.2010 aga

będę próbować, zobaczymy co z tego wyjdzie, komentarze super, boje się żeby butelka nie wybuchła;(