Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

kurczak na słodko

Tekst i foto xxxxx 09-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5 porcji20 złprosty90 min.?

Składniki:

- 1 cały kurczak,
- puszka brzoskwin,
- 2 duże jabłka,
- rodzynki,
- 1/2 szklanki wina lub brandy,
- 1 duża pomarańcz,
- wegeta,
- olej lub oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

Rodzynki namoczyć w winie około 1 godz.
Kurczaka pokroić na części, bsypać wegetą i pozostawić na pół godziny.
Potem włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać olejem lub oliwą z oliwek i zapiekać w piekarniku w temeraturze 180 około 45 min.
Po 45 min dodać jabłka, brzoskwinie (pokrojone w plasterki) i pomarańczę (w cząstkach) oraz rodzynki razem z winem i syropem z brzoskwin.
Zapiekać jeszcze z pół godziny.

Uwagi:

Podawać z ryżem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.