Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak na soli

Tekst i foto ewa123 17-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- 1 kg soli,
- 1 kurczak,
- przyprawy wg uznania.

Jak przyrządzić:

Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy przyprawami. Może to być przyprawa do grilla, vegeta, przyprawa do kurczaka lub inne. Co kto lubi. Niech poleży 2-3 godziny.
Sól wsypujemy do płaskiego zaroodpornego naczynia, układamy na niej kurczaka biustem do góry i pieczemy ok. 1 godz.
Wyjmujemy, porcjujemy i... podajemy.

Jak podawać?

Podajemy najlepiej z pieczonymi ziemniakami i dużą ilością ulubionej surówki.

Uwagi:

Tak upieczony kurczak jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest odtłuszczony bo cały tłuszcz spłyną do soli.
Sól oczywiście wyrzucamy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.02.2011 wittstaa

witam,

na dno naczynia wsypalam sol, polozylam na niej kurczaka i zasypalam zupelnie sola. pieklam ok 2h, kurczak ok 1,60 kg. potem trzymalam go jeszcze w piekarniku ok 1h. te kawalki mie... Pokaż więcej

witam,

na dno naczynia wsypalam sol, polozylam na niej kurczaka i zasypalam zupelnie sola. pieklam ok 2h, kurczak ok 1,60 kg. potem trzymalam go jeszcze w piekarniku ok 1h. te kawalki miesa, ktore udalo mie sie zjesc byly super, ale nie bylo tego niestety zbyt wiele. kurczak byl caly oblepiony sola, nie dalo sie jej usunac inaczej jak tylko pod kranem :) co zrobilam źle?

Zgłoś 04.11.2004 magaa

koniecznie musze sprobowac..nigdy nie piekłam w soli,a podobno to bardzo fajnie wychodzi-tylko słyszałam, ze to ma byc gruba sól.

Zgłoś 07.11.2004 xurquell

a w jakiej temperaturze, jesli to nie tajemnica? A moze mnie zaprosisz na takiego kurczaczka? :)))))

Zgłoś 28.11.2004 Gosia

Też to robię ale absolutnie niczym oprócz słodkiej czerwonej papryki nie nacieram ptaka. Naprawdę nie trzeba. Do środka za to ładuję słupeczki jarzynki (marchew,pietrucha,seler), ząbek czosnku, ... Pokaż więcej

Też to robię ale absolutnie niczym oprócz słodkiej czerwonej papryki nie nacieram ptaka. Naprawdę nie trzeba. Do środka za to ładuję słupeczki jarzynki (marchew,pietrucha,seler), ząbek czosnku, maleńka cebulka i co akurat mam pod ręką. Dziurę spinam wykałaczkami. Piekę w 200 stopniach. Czas zależy od wielkości kurczaka.

Zgłoś 15.06.2005 Salmon

Ja uzywam dwa rodzaje soli.Sol kamienna daje na spod i zasypuje ja warstwa normalnej soli :-)

Zgłoś 04.02.2006 daria

Brawo Gosia,Twój komentarz jest super.Dodac można tylko,że soli dajemy wagowo tyle ,ile waży kurczak.Nie ma znaczenia jaką sól użyjemy

Zgłoś 03.07.2006 kurak

Czy naczynie żaroodporne ma być przykryte z góry czy bez przykrycia smażyć?

Zgłoś 11.10.2007 pxl

Odkryty

Zgłoś 17.04.2007 kati

czy kurczaka piec pod przykryciem? czy ma być odkryty?

Zgłoś 12.04.2008 Kinusia

Jest znakomity i bardzo mało pracochłonny:D:D

Polecam!!

Zgłoś 26.04.2008 Sebastian

Absolutna rewelacja!!! Ja robię jedynie z tą różnicą, że nie używam przypraw oprócz samej soli. Gorąco polecam!

Zgłoś 01.09.2008 Lida

Kurczak jest strasznie słony, coś okropnego i tak słonego dawno nie jadłam .Dałam się nabrać na komentarze " jakie to dobre" .

Całe popołudnie popijałam piwo aby z ust spłukać s... Pokaż więcej

Kurczak jest strasznie słony, coś okropnego i tak słonego dawno nie jadłam .Dałam się nabrać na komentarze " jakie to dobre" .

Całe popołudnie popijałam piwo aby z ust spłukać sól, która co pół godziny wytrącała mi się w ustach.

Zgłoś 26.06.2011 Viki

Właśnie po raz pierwszy robię takiego kurczaka, jest w piekarniku jakieś 30 min. Nie mogę doczekać się efektu. Mam nadzieję że będzie ok.

Zgłoś 20.11.2009 onion

Ten przepis jest rewelacyjny!Od kilku lat piekę w ten sposób kurczaka i nigdy ,ale to nigdy nie był słony może delikatnie przy skrzydełkach. Jest błyskawiczny w przygotowaniu , ja jedynie nacier... Pokaż więcej

Ten przepis jest rewelacyjny!Od kilku lat piekę w ten sposób kurczaka i nigdy ,ale to nigdy nie był słony może delikatnie przy skrzydełkach. Jest błyskawiczny w przygotowaniu , ja jedynie nacieram przyprawami i solą od środka , w połowie pieczenia przewracam na drugą stronę.Kurczak jest soczysty a skórka idealna!!! Polecam

Zgłoś 31.01.2010 netii

Bardzo dobry przepis na kurczaka. Ja tak przygotowuję też same nogi. I mięsa nie nacieram żadnymi innymi przyprawami. Nie wiem dlaczego koleżanka miała kurczaka za słonego, chyba, że zjadła to c... Pokaż więcej

Bardzo dobry przepis na kurczaka. Ja tak przygotowuję też same nogi. I mięsa nie nacieram żadnymi innymi przyprawami. Nie wiem dlaczego koleżanka miała kurczaka za słonego, chyba, że zjadła to czego się nie je - sól ;) Mięso jest przede wszystkim soczyste i delikatne i to mi się w tym przepisie najbardziej podoba.

Zgłoś 10.01.2012 alamakota

Koleżanka od 'za słonego kurczaka' zapewne zamiast go NA soli upiec- obsypała go całego solą.

Jak przepis mówi- kurczak NA SOLI, nie W soli!!