Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak na szpinaku

28.07.2008

Kto naprawdę lubi szpinak, ciągle poszukuje nowych sposobów na jego przygotowanie. A ponieważ nie wszyscy jego wielbiciele to wegetarianie proponuję proste danie o włoskich korzeniach. Oczywiście z makaronem, bo to idealny partner dla szpinaku i z gałką muszkatołową, która uszlachetnia jego smak. I pamiętajcie, sezon na świeży szpinak nie trwa wiecznie!
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złprosty30 min.-

Składniki:

¾ kg świeżego szpinaku,
40 dag piersi z kurczaka,
25 dag sera typu Lazur,
2 łyżki oleju,
opakowanie makaronu Penne,
2 łyżki śmietany,
2 ząbki czosnku,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kurczaka myjemy, kroimy na niezbyt duże kawałki i obsmażamy na oleju tak, by zarumieniły się ze wszystkich stron.

Po odstawieniu z ognia ostrożnie solimy (potrawa będzie słona dzięki serowi Lazur).

Szpinak myjemy, szatkujemy i wkładamy do garnka z odrobiną wrzątku.

Do szpinaku wrzucamy pokrojony na kawałki zielony ser, dwie łyżki śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Dusimy ok. 10 minut.


Kurczaka łączymy ze szpinakiem na patelni i podgrzewamy jeszcze kilka minut.

Jak podawać?

Podajemy z makaronem Penne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.01.2011 Jolka

Kluseczki wyglądają na rozgotowane zresztą tak jak i szpinak

Zgłoś 08.12.2008 Karolina

U mnie wyglada zupełnie inaczej... Kupiłam mrożony szpinak (liście- bonduelle) i sos mi wyszedł dosyć ciemny z drobinkami sera pleśniowego.

Nie wiem jakim cudem wyszedł ten na zdjeciach- ... Pokaż więcej

U mnie wyglada zupełnie inaczej... Kupiłam mrożony szpinak (liście- bonduelle) i sos mi wyszedł dosyć ciemny z drobinkami sera pleśniowego.

Nie wiem jakim cudem wyszedł ten na zdjeciach- jak woda z jednym liściem szpinaku...

Genralnie przepis znakomity!! Polecam przed podaniem posypać orzechami włoskimi, które bardzo dobrze łączą się z serem pleśniowym!

Zgłoś 09.01.2011 renia

a czy mozna uzyc jakiegos innego sera niz lazur?

Zgłoś 24.09.2008 ania

polecam dodać całe liście szpinaku lub grubo pokrojone-wtedy nie wygląda niesmacznie:)))

a smakuje wspaniale:)

Zgłoś 28.07.2008 lukasz

Może to i smaczna potrawa. Niestety nie wygląda zbyt apetycznie , nie postawiłbym przed dziewczyną czegoś takiego :( zapraszając ją na obiad.

Zgłoś 28.07.2008 Bogdaa

No i źle byś zrobił, bo jak dziewczyna lubi szpinak, to na taki właśnie najbardziej poleci.

Zgłoś 29.07.2008 ampi

Ja na np. uwielbiam szpinak! oddałabym za niego prawie wszystko!:) Dlatego Chłopcze zastanów się!

Zgłoś 29.07.2008 anna

pychotka, sama robię od dawna, tyle że z mrożonym szpinakiem (na patelni), wtedy wygląda o wiele ładniej, a dodatkiem całego opakowania śmietany 30% smakuje naprawdę delikatnie!

Zgłoś 29.07.2008 aga

ja też bym poleciała, ale te kluseczki jakieś sflaczałe... no i można by to danie jakoś przyozdobić. Jędrne klusezie, coś do ozdoby i lecę :)

Zgłoś 29.07.2008 blim

smaczne to to na pewno jest, ale wygląda faktycznie fatalnie.

Zgłoś 30.07.2008 Kajka

Danie na zdjęciu zrobione jest z mrożonego, mielonego szpinaku. Po co ściemniać, że kupiło sie świeży???

Zgłoś 30.07.2008 megusia

zeby poprawić estetycznośc potrawy zamiast tego makaronu można dać poprosty kolorowe świderki ;)

Zgłoś 30.07.2008 Bejca

hmm, a czemu nikt nie pisze o pieczarkach ja makaronu ze szpinakiem nie zjem aale gdy ten przepis połączy sie ze pieczarkami usmażonymi z cebulką i chwile się przeżrą te składniki to dopiero pa... Pokaż więcej

hmm, a czemu nikt nie pisze o pieczarkach ja makaronu ze szpinakiem nie zjem aale gdy ten przepis połączy sie ze pieczarkami usmażonymi z cebulką i chwile się przeżrą te składniki to dopiero palce lizać..

Zgłoś 30.07.2008 gosia

moze jest pyszne ,ale nie wyglada za ciekawie

Zgłoś 30.07.2008 Pracownik

Hmmmmm tyciąc na godzine, prawie jak w radiu:):):)

Gdzie mam podpisac????

Zgłoś 07.08.2008 niki

wczoraj to robilam, mniam pycha

Zgłoś 17.09.2008 magna

Wypróbowałam - wyśmienite!! Niestety Pani Zuza zrobiła chyba ze szpinaku mrożonego, stąd trochę odstręczający wygląd. Ja zrobiłam ze świeżego, pokroiłam go niezbyt drobno - wyglądało super, smak... Pokaż więcej

Wypróbowałam - wyśmienite!! Niestety Pani Zuza zrobiła chyba ze szpinaku mrożonego, stąd trochę odstręczający wygląd. Ja zrobiłam ze świeżego, pokroiłam go niezbyt drobno - wyglądało super, smakowało jeszcze lepiej. Polecam!!!

Zgłoś 02.11.2009 Magda

Ja jeszcze dodaje pomidory z puszki. kroje je na małe kawałeczki. i dodaje ser brie. polecam

Zgłoś 20.08.2009

Bardzo ciekawy przepis, który można upgrade`ować wg uznania;)

Ja, zamiast kurczaka dodałam łososia, a całość ozdobiłam prażonym słonecznikiem. Też była pychotka!