Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak ostro-słodki

Tekst i foto Marta 24-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?12 złprosty30 min.mało

Składniki:

- pierś kurczaka/ indyka,
- puszka posiekanego ananasa,
- papryka słodka 2-3 kolory,
- por,
- marchewka,
- puszka pędów bambusa (niekoniecznie),
- świezy czosnek,
- świeży imbir,
- sól,
- pieprz,
- ryż/

Jak przyrządzić:

Pierś kroimy w małe kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilosci oleju (dietetycznie- dusimy w małej ilosci wody), wrzucamy ząbki czosnku. najlepiej w skorupkach, dadzą aromat i łatwo mozna go później rozdrobnic bo w środku jest mieciutki ale niespieczony; posiekany imbir (sporą ilość), przyprawy- kurczak MUSI byc ostry. Papryke kroimy w dużą kostke, por wzdłuż a marchewke w talarki. dusimy z kurczakiem, po ok 10 min. dodajemy pedy bambusa. kiedy wszystko jest miekkie/ trzeba pilnowac aby nie rozgotowac/ dodajemy ananasa i podlewamy to jesgo sokiem. podajemy z ryżem. doskonały jest to tego dania dziki ryż. Ostre mięso a słodki sos- smakuje wyśmienicie, polecam!!!!

Potrzebne przybory:

Nic szczególnego: patelnia, deska i nóż.

Czas przygotowania:

Czas łącznie ze smazeniem kurczaka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.02.2003 Margot

Rzeczywiscie wysmienite!

Zgłoś 16.02.2004 aSIA

Mój mąż zrobił mi tego kuraka na kolację walentynkową. Był wyśmienity!!! Polecam

Zgłoś 02.04.2005 gocha

ja dodaje jeszcze fix knora do chinszczyzny i tez jest pyszne

Zgłoś 22.03.2006 Oliwka

hmm....całkiem dobre....ale żeby było ostre trzeba dodać sporo przypraw...podobny przepis robiłam z pomysłu na obiad....i przyznam, że był dużo smaczniejszy