Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak panierowany

Tekst i foto Vogelek 12-03-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje20 złprosty60 min.średnio dużo

Składniki:

- 4 piersi z kurczaka,
- przyprawa do kurczaka (gotowa),
- 1 jogurt,
- 1 cebulka,
- pol szklanki masla,
- troche maki.

Jak przyrządzić:

Piersi z kurczaka natrzec przyprawa. Cebulke poszatkowac, wymieszac z jogurtem. Kurczaka maczac najpierw w jogurcie, potem w mace, nastepnie czynnosc powtorzyc. Ulozyc w naczyniu zaroodpornym i odstawic do lodowki na min. 1 godzine (moze tam lezec nawet cala noc, wg mnie jest znacznie lepszy), przed wstawieniem do piekarnika polac roztopionym maslem, piec godzine w piekarniku rozgrzanym do 150 - 180 stopni Celsjusza.

Potrzebne przybory:

Naczynie zaroodporne oraz piekarnik.

Jak podawać?

Z ryzem... a na deser pieczone jablka!

Uwagi:

Wedlug znajomego - 'bezwstydnie rozplywa sie w ustach'...

Czas przygotowania:

Przygotowanie - 15 min, w lodowce - 1 h, w piekarniku - 1 h.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.11.2005 nefe

Ciekawa propozycja, na pewno spróbuję, tylko że z panierowaniem to niewiele ma wspólnego.