Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak pieczony

Tekst i foto 14-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty75 min.?

Składniki:

Kurczak,
pieprz,
sól,
vegeta,
delikat – czerwony,
10 dag margaryny lub masła.

Jak przyrządzić:

Kurczaka podzielić na porcje i układać w pojemniku warstwami. Każdą warstwę posypać pieprzem, solą, vegetą i delikatem czerwonym. Przygnieść lekko i wstawić do lodówki na noc. W następnym dniu każdą porcję ułożyć na blaszce od ciasta lub w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć margaryną, podlać trochę wody i wstawić do piekarnika. Piec 75 – 90 minut w temperaturze 200 – 220 stopni.

Jak podawać?

Jako drugie danie z ziemniakami, frytkami itd.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.01.2011 Emmerson

Wnukol jak nie masz pojęcia o gastronomii to się nie odzywaj :) Wyróżniamy 5 smaków: słony, gorzki, słodki, kwaśny i tak zwany umami - możemy wyczuć ten smak poprzez glutaminian sodu. Dodam, że ... Pokaż więcej

Wnukol jak nie masz pojęcia o gastronomii to się nie odzywaj :) Wyróżniamy 5 smaków: słony, gorzki, słodki, kwaśny i tak zwany umami - możemy wyczuć ten smak poprzez glutaminian sodu. Dodam, że w japonii glutaminian sodu jest w prawie każdej potrawie, a japończycy to jeden z najdłużej żyjących narodów, w dodatku najmniej schorowanych :)

Zgłoś 20.12.2005 cornelia (cori) kala kaśka

pyche dla mnie to jest spox XD Xd

:p NA SERI TO ZE TE BYS KI TO NIC DOSTALAM ZA NIWEGO PIATKE W SZKOLE

kuki muki gotuje pieczonego krukaka kurczaka

Zgłoś 20.12.2005 cornelia (cori) kala kaśka kala mala

to jest pywcha a tamto ^^ mi nie wyszlo żle napisalam serdeczne sorka

SPOX

Zgłoś 11.02.2006 kamila

ja tez robie czesto kurczaka w piekarniku, ale nie daje tluszczu

bo kurczak ma go sam w sobie,wiec po co przesadzac. I najlepiej

piec go w zlotku do pieczenia. pozdrawiam czyt... Pokaż więcej

ja tez robie czesto kurczaka w piekarniku, ale nie daje tluszczu

bo kurczak ma go sam w sobie,wiec po co przesadzac. I najlepiej

piec go w zlotku do pieczenia. pozdrawiam czytelnikow pa pa

Zgłoś 12.09.2006 Krytykantka

No a bez tej chemii dałoby się?

Szkoda kurczaka na takie "przyprawy".

Zgłoś 01.12.2010 wnukol

VEGETA I DELIKAT ??? - przecież to same wzmacniacze smaku (glutaminian sodu - bardzo szkodliwy) !!! nie używajcie takich mieszanek! dobry smak należy uzyskać korzystając z soli i mieszanki przy... Pokaż więcej

VEGETA I DELIKAT ??? - przecież to same wzmacniacze smaku (glutaminian sodu - bardzo szkodliwy) !!! nie używajcie takich mieszanek! dobry smak należy uzyskać korzystając z soli i mieszanki przypraw (polecam Tymianek, cząber, Rozmaryn, czerwoną paprykę słodką i pieprz - najlepiej świeżo zmielony)...

Bezbłędny i potrzebny jest czosnek (najlepiej polski - nie chiński)!