Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po chińsku a'la Hose

Tekst i foto Hose 31-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?6-8 złprosty30 min.?

Składniki:


- pierś z kurczaka (300g)
- pieczarki (4)
- cebula (1)
- czosnek
- kostka rosołowa
- przyprawy (przyprawa kuchni chińskiej, estragon, oregano, pieprz ziołowy, chili con carne, curry)
- sos sojowy
- opcjonalnie papryka i pomidor

Jak przyrządzić:


Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy wymieszanymi przyprawami i kładziemy na rozgrzany olej wraz z pokrojonymi 2-3 ząbkami czosnku. Gdu kurczak się zarumieni zdejmujemy go, a na ten sam olej wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy tak długo, aż cebula osiągnie złocisty kolor.
Następnie do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i zalewamy szklanką bulionu. Dusimy tak długo, aż pieczarki nie zmiękną. Możemy teraz dodać także kawałki pomidora lub papryki, jak kto woli.
Po 5-10 minutach duszenia, na patelnię wrzucamy wczesniej podsmażone kawałki kurczaka i dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Całość dusimy przez kolejne 5-10 minut.
Gotowe.

Potrzebne przybory:


patelnia, nóż, deska do krojenia

Jak podawać?


Potrawę podajemy z ryżem.

Uwagi:


Przepis sam w sobie rewolucyjny nie jest, ale najważnieszą w nim rolę odgrywają przyprawy.
Czasami do potrawy lubię dodać 2 łyżki sosu słodko kwaśnego, dodaje całości czerwonego zabarwienia.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.08.2005 olaboga

z tymi przyprawami to ci sie dziecko chyba cos popitolilo :D :D :D chili con carne :D :D :D

jak chcesz robic danie chinskie to juz daruj sobie przyprawyc srodziemnomorskie i meksykanski... Pokaż więcej

z tymi przyprawami to ci sie dziecko chyba cos popitolilo :D :D :D chili con carne :D :D :D

jak chcesz robic danie chinskie to juz daruj sobie przyprawyc srodziemnomorskie i meksykanskie :)

Zgłoś 15.12.2005 Luni

powiem, że ta potrawa wyszła nawet nawet, ale jadlam lepsze:) pozdrawiam

Zgłoś 09.11.2007 Shirataki

Wyrzucił bym z tego przepisu estragon, oregano, pieprz ziołowy, chili con carne. To nie ma nic wspólnego z potrawami chińskimi, natmiast zastosował bym tutaj jak autor pisze przyprawę do potraw ... Pokaż więcej

Wyrzucił bym z tego przepisu estragon, oregano, pieprz ziołowy, chili con carne. To nie ma nic wspólnego z potrawami chińskimi, natmiast zastosował bym tutaj jak autor pisze przyprawę do potraw chińskich, dużo curry i jeszcze troszkę cynamonu, imbiru i kardamonu. Wszystko będzie zdecydowanie lepiej pachnięc i nabierze bardziej orientalnego charakteru. Zdecydowanie nie dodawać do tego pomidora, chociaż spotkałem się w restauracji chińskiej, gdzie sos słodko kwaśny do ryżu był z pomidorów - rozcieńczony ketchup ;)