Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po chińsku

Tekst i foto justyna 09-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-320 złprosty60 min.?

Składniki:

- 40 dag piersi z kurczaka,
- 30 dag pieczarek,
- 3 cebule srednie,
- fix knorra do dan chinskich,
- mala puszka kukurydzy,
- maslo lub olej (maselko lepsze),
- ryz - 2 paczuszki.

Jak przyrządzić:

Piersi kroimy na male kawalki i smazymy na masle, podsmazamy na zloto cebulke pokrojona w wieksza kostke (tez na masle), gdy zie zazloci wsypujemy pokrojone w kostke(wieksza) pieczarki i dusimy, nastepnie laczymy wszystko dodajemy fix knorra, kukurydze i dusimy ok 10-15 min. Nastepnie nakladamy na ugotowany ryz.

Uwagi:

Do fixa nalezy wlac wiecej niz 300ml wody, zeby danie nie bylo zbyt "suche" ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.02.2004 lalapupu

Dziecko, jak chcesz robic kurczaka po chinsku, to zadaj sobie ciut ciut trudu, kup kilka chinskich przypraw, poczytaj sobie jakies autentycznie chinskie przepisy i z nich zrob danie. Fix knora t... Pokaż więcej

Dziecko, jak chcesz robic kurczaka po chinsku, to zadaj sobie ciut ciut trudu, kup kilka chinskich przypraw, poczytaj sobie jakies autentycznie chinskie przepisy i z nich zrob danie. Fix knora to produkt dla ludzi bez wyobrazni i pojecia. Glutamian sodu wypelnia luki spowodowane brakiem faktycznych skladnikow smakowych. Poza tym kto smazy dania chinskie na maselku?! Olej z orzeszkow ziemnych wzglednie roslinny powinien byc. I do tego jeszcze ryz w torebkach. Ludzie, czy wy chcecie wasze organizmy calkowicie pozbawic niezbednych wartosci odzywczych? Takie przetwazane i naladowane chemikaliami produkty to strata pieniedzy i czasu na gotowanie! NIe pisze tego w celu zlosliwosci i przepraszam, jesli tak to wyszlo, ale mnie naprawde przeraza, jak patrze, co ludzie jedza. a przeciez jest tyle naturalnych, zdrowych rzeczy na rynku, rozumiem 10-15 lat temu, ale teraz mamy dostep do najrozmaitszych egzotycznych przypraw i warzyw, a my kupujemy proszki z paroma chemikaliami i szczatkowa zawartoscia faktycznych przypraw i cieszymy sie, ze to ma dobry smak. :( Albo te ryze w woreczkch, toz to paranoja! Wyjalowione z witamin i czegokolwiek mogacego sluzyc zdrowiu. Czyz tak trudno jest ugotowac normalny ryz?

Zgłoś 16.02.2004 gośka

LALAPUPU masz rację.ja nie używam już tej chemii.odstawiłam nawet jarzynkę i rosołki.

Zgłoś 16.02.2004 dorota

podajcie proszę jakiś przepis na zdrową chińszczyznę!dzięki na zapas.

Zgłoś 17.02.2004 Bunia

Najprościej byłoby przeglądnąć przepisy od dołu do góry i poszukać. Osobiście proponuję "Pierś kurczaka (indyka) w sosie słodko-kwaśnym". Robiłam i była przepyszna. Pozdrawiam.

... Pokaż więcej

Najprościej byłoby przeglądnąć przepisy od dołu do góry i poszukać. Osobiście proponuję "Pierś kurczaka (indyka) w sosie słodko-kwaśnym". Robiłam i była przepyszna. Pozdrawiam.

Zgłoś 20.10.2004 piotrek

Wiecie co moze wszystko i jest dostepne na naszym dzisiejszym rynku lecz tez te wszystkie egzotyczne przyprawy ,warzywa i owoce mają swoją cene i niekażdego na to stać!!!! wiec wolą użyc tańszyc... Pokaż więcej

Wiecie co moze wszystko i jest dostepne na naszym dzisiejszym rynku lecz tez te wszystkie egzotyczne przyprawy ,warzywa i owoce mają swoją cene i niekażdego na to stać!!!! wiec wolą użyc tańszych produktów moze gorszych jakościowo i wartościowo ale nic na to nieporadzą!!!

Zgłoś 27.10.2004 Edytka

Ja tam też wolę pójść na łatwiznę i użyć KNORRA. Lalapupu żeby tak się angażować trzeba mieć na to dużo czasu, rozumiem zdrowe żywienie, ale znam przypadek człowieka który bardzo uważał na to co... Pokaż więcej

Ja tam też wolę pójść na łatwiznę i użyć KNORRA. Lalapupu żeby tak się angażować trzeba mieć na to dużo czasu, rozumiem zdrowe żywienie, ale znam przypadek człowieka który bardzo uważał na to co je, nie pił nie palił i zmarł na raka prostaty i co Ty na to? Nie ma zasady, a tak wogle to czy ten KNORR to taki nie zdrowy? Napewno nie ma związków rakotwórczych ... a może i ma ale co mnie to obchodzi ... jeść mi się chce i nie mam czasu na godzinne czytanie lektur z chińskimi przyprawami, a później problem to znaleźć w sklepie ... a ile trzeba zapłacić. Ryż w torebkach gotuje się bardzo wygodnie ... ja kupuję taki po 1,35 w BIEDRONCE :))) Lalapupu razi mnie te stwierdzenie " dziecko" ... tak na marginesie chyba jesteś stara kuchta domowa ... znałam taką jedną co jej życie umknęło na sprzątaniu i gotowaniu - a na koniec to nawet mąż ją zostawił bo miał dość utrzymywania zrzędy i dobrze ... hihh Justyna zaczynam gotowanie z KNORREM a później podzielę się z wami ... aha z tym masełkiem to chyba lekka przesada :) ja wolę roślinne jednak :)))

Zgłoś 19.02.2005 george

chińszczyzna z torebek??????

pieprzenie!!!!!!!!!

Zgłoś 15.05.2005 kebabcio

W CHINACH UPRAWIAJĄ KUKURYDZĘ?CZY JA IMPORTUJA. O RYŻU SLYSZAŁEM

Zgłoś 03.09.2005 KITI_9000

Lubie dania Chińskie co prawda nie lubie kukurydzy, ale jakos chyba da sie to ominąć :) Mam nadzieje żę mojej ukochanej osobie zasmakuje :) Mam nadzieje że będą jeszcze jakies Twoje przepisy chę... Pokaż więcej

Lubie dania Chińskie co prawda nie lubie kukurydzy, ale jakos chyba da sie to ominąć :) Mam nadzieje żę mojej ukochanej osobie zasmakuje :) Mam nadzieje że będą jeszcze jakies Twoje przepisy chętnie cos ugotuje :) pozdrawiam

Zgłoś 25.11.2005 Izabela

wszystko fajnie ladnie ale wszedzie szukam i niema przepisu na ''nemi"nawet uwas :(pomuscie:)

Zgłoś 25.04.2006 bs

A mnie smakuje!!!

Zgłoś 20.02.2007 Vinci

Lapucapu ryz w torebkach to dar Boga.Jak nic nie robisz i masz czas tylko na gotowanie to pewnie ze mozesz sie bawic ale jak ktos wraca z pracy albo uczelni to mysli zeby szybko cos zjesc a nie ... Pokaż więcej

Lapucapu ryz w torebkach to dar Boga.Jak nic nie robisz i masz czas tylko na gotowanie to pewnie ze mozesz sie bawic ale jak ktos wraca z pracy albo uczelni to mysli zeby szybko cos zjesc a nie pichcic jeszcze kilka godzin.Ten ryz jest wygodny,szybki i o wiele pozywniejszy niz to co kupimy na miescie w tym czasie co on sie gotuje.Spojrz na zyciez wiekszej perspektywy i nie wkrecaj ze ma gorszy smak niz inne ryze ani ze jest taka TRUCIZNA!

Zgłoś 18.03.2007 grzegorz

Nie wiem jak smakuje Knorr przyprawa do Chinskich dan.Ale nie potrzebujesz jej uzywac.Podstawa chineese food jest czosnek, swiezy ginger (imbir) soya sos.Teraz podam Ci moj przepis na kurczaka p... Pokaż więcej

Nie wiem jak smakuje Knorr przyprawa do Chinskich dan.Ale nie potrzebujesz jej uzywac.Podstawa chineese food jest czosnek, swiezy ginger (imbir) soya sos.Teraz podam Ci moj przepis na kurczaka po chinsku z ryzem i warzyemi.PrzepraszM ZA MOJA POLSZCZYZNE ale 20 lat poza krajem robi swoje.OK now do roboty.

Wez dwie piersi z kurczaka bez kosci i skory pokroj w kostke okolo2-3cm albo jak Ci sie chce.Wymieszaj w misce z sola, troche sezamkowym olejem(nie musisz ale robi roznice w smaku) z (2 zabki)poszatkowanym czoskiem ,kapnij soja sos wymieszaj i wstaw do lodowy.

Ryz ugotuj tak zeby byl sybki(uzyj ryz gotowy w minute Minute Rice).

Jak gotujesz normalny uzywaj dlugi ryz i po ugotowaniu przeplukaj zimna woda i niech siedzi w sitku.Warzywa do kurczaka:

marchewka pocieta w krazki pod katem,cukinia pocieta w krazki i na pol,pieczarki pociete na pol ,papryka zielona czerwona pocieta w kwadraty,straczki groszku swiezego(plaski bez ziaren),migdaly pociete w cienkie krazki(w sklepach sprzedaja gotowe) ,mozesz doac co chcesz jak kukurydza z puszki,water chestnuts,brokuly(nigdy nie uzywaj kalafiora),cebula albo szczypior,chinska kapusta(nie nasza).

Przyprawy do ryzu:dwie lyzki soja sos ,zielony mrozony groszek,2 zabki posiekanego czosku.Teraz rozgrzej Woka na cala temperature wlej z 4 -6 lyzeg oleju poczekaj az bedzie goracy i wrzuc kurczaka mieszaj go drewniana lopatka okolo 4-6 minutes jak widzisz ze gotowy wyjmij go uzywajac czerpaka ,zeby olej zostal w woku.

Dolej troche oleju i wrzuc pociety w kawalki imbir(nie uzywaj suchego) i marchewke mieszaj przez minute i wrzuc reszte warzyw z posiekanym czoskiem.Nie przykrywaj mieszaj co jakis czas w miedzy czasi dodaj 2-4 lyzki oyster sos,2 lyzki soya sos,3-4lyzki sweet and sour albo cherry sos mozesz dodac oba,jak masz Sherry cooking wine tez wlej.Po okolo 4-6 minutach(pamietaj warzywa nie moga byc miekie musza byc cryspi)wrzuc obsmazonego kurczaka i posmaz jeszcz e pare minut zeby kurczak dostaw temperatury.Jak uwazasz ze jest gotowe wrzuc to do metalowej michy i wstaw do cieplego piekarnika(nie musisz tego robic ale cieple smakuje lepiej).Teraz wlej 4-6lyzek oleju wrzuc czosnek i groszek zamieszaj i pominucie wsyp ryz zalej 2-3lyzki soja sos mieszaj przez pere minut az ryz bedzie goracy.Koniec.Jak ktos to sprubuje to niech do mnie napisze Darmlodziezy@yahoo.ca

Zgłoś 20.02.2008 lusia

lalapupa jest super, to miał być przepis na danie chińskie, a cały swój czas zainteresowała nas lalapupu moje dzieci boki zrywały a przepis jest super pychotka.

Zgłoś 15.03.2008 Tyś

Ja znam jeszcze lepszy przepis:)na kurczaka po chińsku z ananasem:) doskonały podsmażamy piersi kurczaka z curry i solą i pieprzem, na innej patelni smażymy kawałki ananasa z miodem, następnie ł... Pokaż więcej

Ja znam jeszcze lepszy przepis:)na kurczaka po chińsku z ananasem:) doskonały podsmażamy piersi kurczaka z curry i solą i pieprzem, na innej patelni smażymy kawałki ananasa z miodem, następnie łączymy z kurczakiem dodajemy "Sposób na kurczaka po chińsku". Podajemy z ryżem brązowym, lub białym...mmmmmmmmmm pychotaaaaaa

:):):):)

Zgłoś 20.04.2010 lubie wpierdalac

wez tak sie przyjebaliscie do tego przepisu.. chuj z wartosciami odrzywczymi. Jak dla mnie ma byc poprostu dobre aaaa ten przepis na taki wyglada.. Jak bd chcial zjesc typowo chinskie danie to p... Pokaż więcej

wez tak sie przyjebaliscie do tego przepisu.. chuj z wartosciami odrzywczymi. Jak dla mnie ma byc poprostu dobre aaaa ten przepis na taki wyglada.. Jak bd chcial zjesc typowo chinskie danie to pojde do chinskiej restauracji...

Zgłoś 26.01.2011 kamila

haha w dzisiejszych czasach coś zdrowego ??? proszę Was!!! wszystko jest naszprycowane chemią, żeby ładnie wyglądać, a Ty piszesz żeby kupować świeżą żywność a nie z torebki :P a uważasz że ryż ... Pokaż więcej

haha w dzisiejszych czasach coś zdrowego ??? proszę Was!!! wszystko jest naszprycowane chemią, żeby ładnie wyglądać, a Ty piszesz żeby kupować świeżą żywność a nie z torebki :P a uważasz że ryż w torebce różni się czymś od tego sypkiego??? bo nie wydaje mi się.... te niby chińskie restauracje też mało mają wspólnego z kuchnią chińską, ale to szczegół

Zgłoś 26.01.2011 kamila

haha w dzisiejszych czasach coś zdrowego ??? proszę Was!!! wszystko jest naszprycowane chemią, żeby ładnie wyglądać, a Ty piszesz żeby kupować świeżą żywność a nie z torebki :P a uważasz że ryż ... Pokaż więcej

haha w dzisiejszych czasach coś zdrowego ??? proszę Was!!! wszystko jest naszprycowane chemią, żeby ładnie wyglądać, a Ty piszesz żeby kupować świeżą żywność a nie z torebki :P a uważasz że ryż w torebce różni się czymś od tego sypkiego??? bo nie wydaje mi się.... te niby chińskie restauracje też mało mają wspólnego z kuchnią chińską, ale to szczegół