Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po chińsku

Tekst i foto xurquell 28-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6 porcji? złśredni? min.?

Składniki:

- 1 kg piersi z kurczaka,
- 6 marchewek,
- 2 cebule,
- 25 dkg fasolki szparagowej (świeża, mrożona lub z puszki),
- 1 mała puszka kiełków sojowych,
- 5-6 łyżek sosu sojowego,
- 3 łyżki cytryny,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżki miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- lubczyk.

Jak przyrządzić:

Marchewki umyć, pokroić w słupki, cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Do garnka wlać 3 łyżki oleju , sos sojowy, sok z cytryny , dodać cebule, marchew i kiełki sojowe, wymieszać i odstawić na 1 godz. Fasolkę ugotować na półtwardo, kiełki z puszki odcedzić. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso pokroic w paski, posolić, popieprzyć i szybko smażyc, na gorącym oleju na złoty kolor, mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie wyjąć mięso z patelni, a do wytworzonego sosu dodać miód oraz czosnek, zalać bulionem, wymieszać i zagotować. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i doprawić nią sos na patelni.
Warzywa wyjąć z marynaty i do dodać sosu. Dusić ok 15-20 min. Na koniec włożyć mięso, dodać fasolkę i jeszcze chwilkę dusić.

Jak podawać?

Z ryżem, nie zaszkodzi dobre białe wino, półwytrawne lub półsłodkie.

Uwagi:

Ilość warzyw, sosu sojowego i innych przypraw można zmieniać według własnych upodobań. Moim zdaniem potrawa ta powinna byc pikantna i dlatego ja dodaje pieprz cayenne, ale to już według uznania.

Czas przygotowania:

Najlepiej przygotowac potrawe dzien przed podaniem, jak sie "przegryzie" jest duzo lepsza.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.03.2003 Marta

Do potraw chińskich idealne są także pędy bambusa (dodają charakterystycznej nutki smakowej). Ja, dla efektóe wizualnych dodaję jeszcze zieloną część pora pokrojoną w romby i lekko podsmażoną na... Pokaż więcej

Do potraw chińskich idealne są także pędy bambusa (dodają charakterystycznej nutki smakowej). Ja, dla efektóe wizualnych dodaję jeszcze zieloną część pora pokrojoną w romby i lekko podsmażoną na oliwie z oliwek (podpatrzone w chińskiej knajpie w Niemczech), Polecam.

Zgłoś 12.01.2003 xurquell

Jak juz Ewo, to najlepiej moim zdaniem dodac grzyby mun , zeby zachowac taki chinski koloryt. Papryka jak najbardziej, w koncu to roslina mlodosci :) A maka ziemniaczana, nie probowalem , ale t... Pokaż więcej

Jak juz Ewo, to najlepiej moim zdaniem dodac grzyby mun , zeby zachowac taki chinski koloryt. Papryka jak najbardziej, w koncu to roslina mlodosci :) A maka ziemniaczana, nie probowalem , ale tak sie wlasnie robi w wiekszosci chinskich potraw , czyli moze byc ok!! Dzieki ze cenne uwagi :)))))))

Zgłoś 08.01.2003 ewa

Owszem dobre, lecz ja dodaje jeszcze paprykę pokrojoną w paski i pod koniec suszone połamane grzyby(najlepiej maślaczki), a zamiast zasmażki zagęszczam 1 łyżką mąli ziemniaczanej rozmieszanej... Pokaż więcej

Owszem dobre, lecz ja dodaje jeszcze paprykę pokrojoną w paski i pod koniec suszone połamane grzyby(najlepiej maślaczki), a zamiast zasmażki zagęszczam 1 łyżką mąli ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody, by to wszystko sie trzymało a nie pływało. Ewa

Zgłoś 06.01.2003 megi

Obiecuje,ze zrobie...pozdrawiam.

Zgłoś 24.12.2002 xurquell

no co niby kucharze ? za trudne? czy nie samakuje ?:))))))))

Zgłoś 18.09.2003 Elena

Jest to przebrzydłe paskuctwo.Musiałabym być bardzo głodna żeby to zjeść

Zgłoś 11.09.2006 lalapupu

to danie ma z kuchnia chinska tylko jeden wspolny element: sos sojowy. powyzsze wpowiedzi sa bardzo ograniczone, tak jakby tylko jednego rodzaju jedzenie sie w chinach jadlo, czyli jakas mamalyg... Pokaż więcej

to danie ma z kuchnia chinska tylko jeden wspolny element: sos sojowy. powyzsze wpowiedzi sa bardzo ograniczone, tak jakby tylko jednego rodzaju jedzenie sie w chinach jadlo, czyli jakas mamalyge warzywna z patelni. chinkiego smaku nadadza typowe chinskie przyprawy (imbir, 5 smakow, ocet i wino ryzowe ...).