Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po chińsku

Tekst i foto Claudyna 03-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty45 min.mało kaloryczne

Składniki:

3 duże piersi kurczaka, kapusta pekińska (mała), 3 duże marchewki, 1 średni seler, 1 por, 2 średnie pietruszki, sos sojowy, pieprz, vegeta (lub sól). Można dodać fix do potraw chińskich lub gotową mieszankę (mrożonkę) chińską. Olej do smażenia, ryż lub makaron chiński.

Jak przyrządzić:

Wszystkie warzywa oprócz kapusty obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Kapustę umyć i posiekać dość grubo. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w paseczki (lub kostkę), przyprawić, podsmażyć na oleju. Kiedy mięso będzie gotowe (ok. 30 min), dodać resztę składników i smażyć do chwili, aż warzywa skruszeją (ok. 15 min). Polać sosem sojowym. Podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem, w zależności jak kto lubi. Można również makaron lub ryż wymieszać z innymi składnikami i jeszcze chwilę podgrzewać.

Potrzebne przybory:

Wysoka patelnia lub wok.
Jeśli ktoś ma chęć na dobrą zabawę, można użyć zamiast sztućców pałeczek.

Jak podawać?

Potrawa musi być ciepła. Najlepiej smakuje na świeżo, jednak można ją również odgrzać.
Życzę powodzenia i proszę o Wasze opinie.

Uwagi:

Smażyć w wysokiej patelni lub chińskim garnku wok.
Warzywa nie mogą być za długo gotowane, muszą pozostać kruche!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.02.2006 Andyk

Claudynko !

Rozumiem, ze potrawę tę już przygotowywałaś i Ci smakowało. Mam nadzieję :). Ja osobiście przygotowywałem już najróżniejszą "chińszczyznę", ale przyznam się, że zar... Pokaż więcej

Claudynko !

Rozumiem, ze potrawę tę już przygotowywałaś i Ci smakowało. Mam nadzieję :). Ja osobiście przygotowywałem już najróżniejszą "chińszczyznę", ale przyznam się, że zarówno mięsko, szczególnie kurczaka, jak również warzywa obsmażam na ostrym ogniu zdecydowanie krócej, cały czas mieszając. Jest to dosłownie 2 - 3 minutki i koniec. Wtedy warzywa są naprawdę kruche i chrupiące. Miesko może troszkę dłużej aż się zrobi białe. natomiast jarzynki zdecydowanie krótko i ostro. Wg mnie 15 min. to zdecydowanie za długo, ale myślę, że potrawka na pewno smaczna i nie omieszkam spróbować. Pozdrawiam - Andyk

Zgłoś 04.02.2006 Claudyna

Dziekuje Andyk !

Ja tez czesto podsmazam krucej warzywka, jednak ze wzgledu na kapuste pekinska, potrzebuje wiecej czasu.

Jesli masz jakis fajny przepis, podaj mi prosze, lubie eks... Pokaż więcej

Dziekuje Andyk !

Ja tez czesto podsmazam krucej warzywka, jednak ze wzgledu na kapuste pekinska, potrzebuje wiecej czasu.

Jesli masz jakis fajny przepis, podaj mi prosze, lubie eksperymentowac w kuchni.

Pozdrawiam ! :-)))

Zgłoś 05.02.2006 Andyk

Claudynko,

bardzo proszę. Mam tego trochę więc jesli powiesz gdzie moge Ci podrzucić resztę to bardzo chętnie. Poniższy przepis jest oczywiście z Oliwki, ale niestety nie pamiętam kto go ... Pokaż więcej

Claudynko,

bardzo proszę. Mam tego trochę więc jesli powiesz gdzie moge Ci podrzucić resztę to bardzo chętnie. Poniższy przepis jest oczywiście z Oliwki, ale niestety nie pamiętam kto go podawał, bo ja co ciekawsze przepisy zaraz sobie kopiuję do swojej książki kucharskiej, bez autora. Myślę, że to błąd, który będę musił naprawić i kopiować z autorem. Będzie wtedy można przekazywać ewentualne "tantiemy" :)

Chiński obiad

Składniki:

Mięso w panierce: 4 piersi z kurczaka, 2 jajka, mąka ziemniaczana ok. 4/5 płaskich łyżek stołowych, 1 op. czosnku w proszku.

Sos do mięsa: 2 lub 3 cebule, 2 duże marchewki, 0,5 puszki zielonego groszku, 3 lub 4 łyżeczki miodu, 2 nakrętki octu, 1 łyżkę stołową mąki ziemniaczanej, olej do smażenia.

Makaron z warzywami: 1 op. makaronu spaghetti, 2/3 cebule, 2 marchewki, 0,5 puszki zielonego groszku, wg uznania sos sojowy (nie słodki), olej do smażenia.

Krucha sałatka chińska: średnia kapusta pekińska, 2 średnie zielone ogórki, 2 marchewki, sól, 3/4 nakrętki octu, cukier lub 3 łyżeczki miodu, 2 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić?

Mięso w panierce: piersi z kurczaka pokroić na drobne w miarę kwadratowe kawałki (2x2cm) posypać dużą ilością czosnku w proszku i solą, jajka roztrzepać widelcem i połączyć z mąką ziemniaczaną tak żeby powstało gęste lejące ciasto, mięso obtoczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, odstawić.

Sos do mięsa: cebule pokroić w pojedyńcze krążki, zetrzeć na średniej tarce marchewkę na drobne kawałki, dodać groszek i wszystko podsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Przygotować duży kubek przegotowanej wody dodać do niej ocet i miód, następnie tak przygotowanym sosem zalać podsmażone warzywa, całość podgrzewając zagęszczamy mąką ziemniaczaną tak aby powstał średnio gęsty przeźroczysty sos. Do gotowego sosu wrzucamy usmażone kawałki kurczaka aby zmiękła panierka.

Makaron z warzywami: gotujemy makaron na pół twardo (będzie jeszcze smażony) smażymy krążki cebuli z marchewką i groszkiem na oleju dodajemy makaron, oblewamy go sosem sojowym i to wszystko mieszając smażymy jakieś 10 minut dodając sosu sojowego i soli do smaku.

Sałatka chińska: Drobno szatkujemy kapustę pekińską i ogórki na paseczki dł. ok. 2cm, podobnie jak do sosu i makaronu ścieramy marchewkę na drobne kawałki. Wlewamy do sałatki zalewę.

Zalewa do sałatki: Do kubka wlewamy 2 łyżki przegotowanej wody, ocet miód i przeciśnięty czosnek. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na 2h do lodówki.

Potrzebne przybory:

Patelnia typu WOK do smażenia makaronu (ale może być normalna płaska byle duża), Frytkownica do smażenia mięsa (może być garnek ale wtedy trzeba bardziej uważać żeby nie było pożaru w kuchni :D) tarka, przeciskacz do czosnku.

Jak podawać?

Podawać razem (na 1talerzu dla 1osoby lub osobno mięso w sosie makaron i sałatkę w półmiskach) pałeczki można sobie darować bo potrawa jest tak pyszna że zanim coś nabierzesz pałeczkami to ci ją ktoś zje

Uwagi:

Przygotowując sos do mięsa należy zwrócić uwagę aby zalewa z octu, miodu i wody miała wyrazisty smak słodko kwaśny 50% słodka i 50% kwaśna nie wolno dopuścić żeby była bardziej słodka lub bardziej kwaśna bo to już nie będzie to :)

Natomiast zalewa do sałatki powinna być podobna do zalewy do sosu tylko o wiele mocniejsza dlatego do jej wykonania używa się mniej wody oraz przeciśnięty czosnek, całość powinna być mocno czosnkowa i słodko kwaśna, jest to podstawa tej sałatki.

Zgłoś 06.02.2006 Claudyna

Czesc Andyk!

Dziekuje Tobie bardzo, podaje moj e-mail, bysmy byli w kontakcie. Juz nie moge sie doczekac, az bede miec wiecej czasu bym mogla wyprobowac Twoj przepis.

Jesli bedzies... Pokaż więcej

Czesc Andyk!

Dziekuje Tobie bardzo, podaje moj e-mail, bysmy byli w kontakcie. Juz nie moge sie doczekac, az bede miec wiecej czasu bym mogla wyprobowac Twoj przepis.

Jesli bedziesz mial dla mnie cos nowego, przeslij mi prosze.

Pozdrawiam !

Trzymaj sie cieplutko!

Pa Claudyna

Zgłoś 06.02.2006 Claudyna

Moj e - mail claudyna_alb@op.pl

Zgłoś 20.09.2006 kaja

pycha, pycha, pycha