Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po diabelsku

Tekst i foto Ania 08-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- 1 kg udek z kurczaka,
- sok z 1 cytryny,
- olej,
- 3 ząbki czosnku,
- łyzka przyprawy do zup w płynie,
- papryczka chili,
- czerwona i zielona papryka,
- cebula,
- 3 łyżki ketchupu,
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego z kostki,
- ostra papryka,
- vegeta,
- pieprz,
- sól.

Jak przyrządzić:

1. Chili drobno pokroić, czosnek posiekać, wymieszać 1/3 szklanki oleju, sok z cytryny, chili, przyprawę do zup, przyprawić ostrą papryką, pieprzem, solą i vegetą.
2. Udka zalać marynatą i odstawić na 12 godzin.

3. Mięsko osączyć z marynaty i piec na blasze przez 30 min., przekręcając na drugą stronę po 15 min.
4. Papryke pokroić w połowie w kostkę, w połowie w paseczki, cebulę posiekać, bulion rozmieszać z ketchupem.
5. Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę, dodać papryke, wlać 2 łyżki marynaty i bulion z ketchupem, zagotować i przyprawic.
6. Udka polać sosem i podpiekac jeszcze jakieś 10 minut.

Uwagi:

Pychotka, ja podaję z ryżem.
Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.02.2015 New Balance 576 Women's

?PRODUCTION, MUSICAL (MIDSIZE):

New Balance 576 Women's

Zgłoś 09.05.2015 Oakley Eyepatch 2

Frankenstein (1910) 13min

Oakley Eyepatch 2