Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po kaukazku

Tekst i foto logan_volverine 21-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje15 złprosty60-80 min.?

Składniki:

Kurczak, sól, vegeta, czosnek, smietana 18%, oliwa wysokiej jakości dla wydobycia smaku.
Dodatkowo cała masa ostrych przypraw wedle uznania :)

Jak przyrządzić:

Kurczaka natrzeć solą, i posypać Vegetą. Na 4ry uda z kurczaka 4-8 ząbków czosnku przecisnietego (jak kto lubi).
Ułuż kurczaka w naczyniu żaroodpornym polej oliwą 3-4 łyżki z oliwek lub z pestek oliwnych i zostaw na 30 min. w lodówce dla przetrawienia mięsa!
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Włuż kurczaka na 10-15 min nie zamkniętego w naczyniu żaroodpornym. Po opieczeniu skórki, polej kurczaka 0,5 litrem smietany 18% zamknij naczynie.
Po ~40 kolejnych minutach kurak jest gotowy!!

Potrzebne przybory:

Przeciskacz do czosnku, sprawne palce.

Uwagi:

Przed koncem pieczenia nastaw kus-kus lub ryż dziki & enjoy eating!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.10.2003 hmm

Wielce po kaukazku a tylko z wegetą.... hehe ... a to nowosc...

Zgłoś 29.10.2003 martkaw

może kaukazkość tej potrawy kryje się w tej " masie ostrych przypraw" której autor nie wymienia

:)))))

;)))))

Zgłoś 12.11.2003 veronique

po co dobrej jakosci oliwa dla podkreslenia smaku, skora vegeta sie go i tak zabija?

Zgłoś 11.12.2003 zdziwiona

jak mozna robic takie bledy?!

Zgłoś 04.03.2004 sandrit

fakt, że człowiek robi błędy, ale przepis wydaje się ok..nie wiem, dlaczego się tak czepiacie. Ja jutro mam zamiar coś takiego upichcić :) Pozdrawiam !

Zgłoś 16.04.2005 bibi-lola

Figo-buhahhahahahahahahaha!!!

Ja lubie z vegeta gotowac!Czasem uzywam czegos innego,ale w sumie na tym smaku sie wychowalismy i na magi! one podkreslaja smak przypraw!jesli sie tego z glo... Pokaż więcej

Figo-buhahhahahahahahahaha!!!

Ja lubie z vegeta gotowac!Czasem uzywam czegos innego,ale w sumie na tym smaku sie wychowalismy i na magi! one podkreslaja smak przypraw!jesli sie tego z glowa uzywa!!!a nie sypie sie na kilogramy do potrawy!

Chociaz przyznac musze ze jesli to jest kurczak po kaukazku to vegety nie powinno byc w przepisie(?).

Znaja w kaukazie vegete?

Chyba nie...(?)

Zgłoś 26.02.2005 figo

Co chwile jakiś palant lub idiotka czepia się vegety.

Jak wam się nie podoba to wpieprzajcie na surowo i bez przypraw.

Zgłoś 13.01.2006 ZB

Vegeta sama w sobie ma sól! Po co dodawać jeszcze soli?

Zgłoś 08.02.2008 BIGOS

CZEPIACIE SIĘ I CZEPIACIE A NIKT NIE ZAUWAŻYŁ, ŻE AUTOR NAPISAŁ WŁUŻ PRZEZ U, A NIE Ó

Zgłoś 22.03.2008

Zgłoś 08.11.2009 kolon

debile