Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po kubańsku

Tekst i foto Anja 20-06-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni90-120 min.?

Składniki:

4 uda z kurczaka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, szklanka ryżu, 2 duże świeże pomidory lub mała puszka pomidorów bez skórki, mała puszka groszku konserwowego, 1 papryka świeża /poza sezonem może być konserwowa/, pieprz, chili, sól, łyżeczka imbiru(!)/koniecznie/, olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć udka równomiernie ze wszystkich stron /najlepiej pod przykryciem/.
2. Wyjąć udka i na tym tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Wyjąć cebylę i czosnek, wsypać opłukany /nie gotowany(!)/ ryż i mieszając podsmażyć na złoty kolor.
4. Wszystko połączyć w dużym rondlu /pomidory sparzyć i zdjąć skórkę/, dobrze wymieszać.
5. Przełożyć do żaroodpornegp naczynia z przykryciemi wstawić do rozgrzanego piekarnika na 1-1,5 godz. Jeśli zachodzi potrzeba podlać wodą.

Jak podawać?

Z surówkami
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.01.2011 mazia

Robiłem to kiedyś w akademiku! Bomba! pyszne! Co jakiś czas trzeba sprawdzać czy jest jeszcze woda i ewentualnie trochę dolać (może być zmieszana z kostką rosołową lub przecier pomidorowy, najl... Pokaż więcej

Robiłem to kiedyś w akademiku! Bomba! pyszne! Co jakiś czas trzeba sprawdzać czy jest jeszcze woda i ewentualnie trochę dolać (może być zmieszana z kostką rosołową lub przecier pomidorowy, najlepszy jest domowej roboty!).