Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po maltańsku

Tekst i foto heti 10-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złprostyok. 30 min.?

Składniki:

podwójne piersi kurczaka,
3 cebule,
ananas w puszce,
sos sojowy,
przyprawa curry,
mąka ziemniaczana,
2 ząbki czosnku

Jak przyrządzić:

Piersi pokroić w paski lub w kostkę i posolić. Natrzeć przyprawą curry, obtoczyć w mące ziemniaczanej i usmażyć na oleju.
Sos:
Na patelnię wlać trochę oleju, cebulę pokrojoną w kostkę i szklankę wody. Dusić, aż cebula będzie szklista. Następnie wlać 1/2 szklanki soku z ananasa, wlać 1/4 szklanki sosu sojowego (ale można więcej, bo wtedy jest świetny smak) i jeszcze trochę razem dusić. Dolewać wody, gdy wyparuje. Na koniec dodać wcześniej usmażoną pierś kurczaka i pokrojony w kostkę ananas (5-6 krążków) i chwilę jeszcze dusić. Smacznego!

Jak podawać?

Podawać na ciepło.

Uwagi:

Jest to bardzo smaczna potrawa i bardzo ją polecam. Poza tym szybko się ją przygotowuje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.12.2006 początkująca

Czy lepiej podawać tego kurczaka z ryżem czy z makaronem?