Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po marokańsku dla wybrednych gosci

Tekst i foto jola 16-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4? złśredni? min.?

Składniki:

- duzy kurczak, ponad kg
- 25-30 dag migdalow ze skorka
- 25-30 dag suszonych sliwek, najlepiej bez pestek
- 2 srednie cebule
- 2-3 zabki czosnku
- duzy peczek pietruszki
- duzy peczek swiezej, zielonej kolendry (koriander)
- oliwa z oliwek, sol, pieprz, kurkuma

Jak przyrządzić:

1. Kurczaka podzielic na mniejsze czesci. Natrzec przyprawami (sol, pieprz, kurkuma, roztarty czosnek) i odstawic do tzw. przegryzienia.
2. Migdaly sparzyc wrzatkiem, poczekac,zdjac skorke i osuszyc. Na suchej, rozgrzanej patelni zrumienic migdaly na lekko zloty kolor.
3. Rozgrzac oliwe na patelni i poddusic pokrojona cebule i reszte roztartego czosnku. Przelozyc do wiekszego garnka o grubym dnie.
4. Na tej samej patelni rozgrzac oliwe i usmazyc kurczaka na zloty kolor.
5. Do garnka z uduszona cebula z czosnkiem przelozyc kurczaka, dodac sliwki (bez namaczania), migdaly, posiekana koledre i pietruszke (bez lodyzek). Dolac pol litra wody, zagotowac, potem dusic az kurczak bedzie miekki ale sliwki nie rozgotowane.
6. Sos powinien byc slodkawy o wyraznym smaku kolendry i lekko czosnku. Wedlug wlasnego upodobania mozna dosolic.

Uwagi:

Kurczak po marokansku dobrze smakuje z ryzem lub wszelkim bialym pieczywem typu bagietka, chleb turecki, ciabatta.
Najlepiej podawac lekkie surowki np. z marchwi, ogorka i salate.
W przepisie mozna wedlug wlasnego uznania dodawac mniej lub wiecej sliwek lub migdalow.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.06.2005 konczita

Wyglada wspaniale ! I jakie smakowite skladniki, az sie milo czyta ... a nie to co tu ludzie niraz wypisuja typu zupy z proszku i vegety.

Zgłoś 09.06.2005 manja

Przepraszam, ale jak podsmażyć całego kurczaka na patelni??

Zgłoś 14.11.2007 mada

Aaa...chodzi o to ze zawsze zanim zaczniesz cos gotowac wedlug marokanskiego obyczaju..podsmazasz miesko np.kurak------->wlej troszke oliwyna patelnie i go podamaz.....

chyba ze tu naj... Pokaż więcej

Aaa...chodzi o to ze zawsze zanim zaczniesz cos gotowac wedlug marokanskiego obyczaju..podsmazasz miesko np.kurak------->wlej troszke oliwyna patelnie i go podamaz.....

chyba ze tu najpierw musisz podzielic kuraka a potem go podsmazyc:P

Zgłoś 09.04.2010 Kasia

Manja - ja proponuję dokładnie przeczytać początek przepisu- konkretnie części o przygotowaniu. Jest napisane wyraźnie, że trzeba kurczaka podzielić na mniejsze części. ech.... mam ochotę na teg... Pokaż więcej

Manja - ja proponuję dokładnie przeczytać początek przepisu- konkretnie części o przygotowaniu. Jest napisane wyraźnie, że trzeba kurczaka podzielić na mniejsze części. ech.... mam ochotę na tego kurczaka