Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po marokansku

Tekst i foto rdza 24-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4 porcje10-15 złprosty60 min.średnio

Składniki:

Piers z kurczaka (opcjonalnie z indyka), 3 dojrzale pomidory (4 do piersi z indyka), torebka ryzu (100 gram),zabek (2 na piers indycza) czosnku (mozna z niego zrezygnowac), przyprawy (najwazniejsza jest curry, ja dodaje takze sol (cebulowa lub czosnkowa), pieprz, papryke ostra), olej badz oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

Pokroj piers w kostke, zwroc szczegolna uwage na ewentualne blony ktore moga potem nieestetycznie wygladac, ja tez odkrawam tluszcz. Wloz do jakiegos naczynia i posyp przyprawami dokladnie mieszajac, tak zeby wszystkie kawalki piersi byly nimi obtoczone. Odstaw na kilkanascie minut w czasie ktorych sparz pomodory i obierz ze skorki, nastepnie pokroj w osemki badz w kostke. Odstaw. Na patelnie z podgrzanym olejem (3 lyzki stolowe, w razie potrzeby mozna dac wiecej) poloz kurczaka z przyprawami i smaz az sie usmazy :) wazne zeby byl lekko przypieczony. W tym czasie zacznij gotowac ryz. Potem dodaj do kurczaka pomidory, przykryj pokrywka i dus przez 10-20 minut co pewnien czas mieszajac, tak zeby pomidory sie rozgotowaly i pozostal z nich tylko sok. Do tego dodaj ryz i wymieszaj tak zeby ryz wchlonal troche soku, dus jeszcze przez chwile az caly sok sie wchlonie a danie bedzie lekko "wilgotne". Ryz powinien nabrac pomaranczowej barwy (od przypraw i soku z pomodora). Cale danie powinno wygladac nieco "brejowato" tzn. nie powinno byc juz kawalkow pomidorow, a ryz i mieso powinny miec te sama barwe.

Potrzebne przybory:

Deska do krojenia, ostry noz, dwa glebokie talerze badz miski (na pokrojonego kurczaka i na pomidory), patelnia, lopatka najlepiej drewniana do mieszania.

Opcjonalnie partner badz dzieci do pomocy :)

Jak podawać?

Je sie wlasciwie bez dodatkow, chociaz niektorzy lubia zagryzac swieza, posmarowana maslem bagietka lub bulka.

Uwagi:

Specyfika kurczaka po marokansku jest to ze w zaleznosci jakich przypraw uzyjemy, za kazdym razem ma nieco inny smak. Tylko od Ciebie zalezy jakie przyprawy do niego dodasz (osobiscie lubie duzo curry, chociaz znam milosnikow ostrej papryki, pieprzu badz roznego rodzaju egzotycznych przypraw) wazne zeby mialy wyrazisty smak.
Do kurczaka po marokansku mozna dodac takze pokrojonego w kostke ananasa.

Czas przygotowania:

Musisz obserwowac kurczaka, tak zeby w momencie dodania pomodorow nie byl za twardy (wtedy nie wchlonie soku).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.09.2003 Tomek

Brzmi zachęcająco! biorę się do roboty.

Zgłoś 15.04.2004 Sasia

Mnim Mniam. Pachnie całkiem, całkiem. Jutro hcyba się na to skuszę.

Zgłoś 16.02.2006 reich1

Sprobowalem i jest super tak jak w opisie bardzo dobra i aromatyczna potrawa a zarazem bardzo prosta w przygotowaniu goraco polecam

Zgłoś 12.07.2006 Marcin

Łatwa potrawa bardzo szybko się robi, dałem dużo curry i wyszło rewelacyjne, bardzo polecam !!!

Zgłoś 13.08.2008 Ada

Bardzo łatwa w przygotowaniu potrawa , wyśmienity smak ! Polecam !