Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po tajsku

Tekst i foto Trzpiotka 08-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty-?

Składniki:

Duża cebula, 2 duże piersi kurczaka, puszka mleczka kokosowego, olej do smażenia, przyprawy: curry, kolorowy pieprz, sól do smaku; zagęszczacz do sosów ryż jaśminowy, może być zwykły lub brązowy (mnie danie smakuje po prostu ze świderkami Lubelli).

Jak przyrządzić:

Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na gorącym oleju, ale tak, aby się nie zrumieniła, tylko trochę zmiękła. Dodać umyte filety pokrojone w paseczki, smażyć do ścięcia. Można troszkę posypać vegetą, ale nie ukrywam, że to lekka profanacja. Gdy kawałki mięsa są już wystarczająco miękkie, na patelnię wlać mleczko kokosowe, na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, mieszać przez chwilę. Doprawić do smaku, zagęścić. Serwować z ryżem lub makaronem gotowanym z kilkoma kroplami oliwy.

Jak podawać?

Oczywiście przy świecach i muzyce :)

Uwagi:

Przepis jest z pamięci, mam nadzieję, że niczego nie zapomniałam. Autorką przepisu jest moja siostra :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.05.2007 bon jour

kurczak w mleku kokosowym, ale tajskiego to tam nic nie ma (chodzi o przyprawy). na pewno jest smaczne, choc tego zageszczecza do sosow to bym nie ryzykowala ;)

Zgłoś 13.05.2007 Trzpiota

Za nieścisłość w tytule przepisu przepraszam wielce,ale o ile wiem mleka kokosowego używa się głównie w kuchni tajskiej.Jeszcze raz przepraszam, zapewne do dziś balą cię oczy.

Jeżeli chod... Pokaż więcej

Za nieścisłość w tytule przepisu przepraszam wielce,ale o ile wiem mleka kokosowego używa się głównie w kuchni tajskiej.Jeszcze raz przepraszam, zapewne do dziś balą cię oczy.

Jeżeli chodzi o ten zagęszczacz powiem tak - bez niego sos nie byłby sosem, ja używam do zagęszczania po prostu mąki lub śmietany, siostra używa zagęszczacza Knorr bodajże, ale nie jestem pewna czy w Polsce jest on dostępny.Nie struliśmy się więc można spokojnie używać.

Zgłoś 30.05.2007 bon jour

oj dzidzi sie zazloscilo i tupie nozkami :D

ale niektorzy lubia tkwic w swojej ignorancji i nie przyjmuja zadnych tlumaczen. widzialam nawet sledzia w keczupie nazwanego ryba po japonsku,... Pokaż więcej

oj dzidzi sie zazloscilo i tupie nozkami :D

ale niektorzy lubia tkwic w swojej ignorancji i nie przyjmuja zadnych tlumaczen. widzialam nawet sledzia w keczupie nazwanego ryba po japonsku, dobrze ze ludzie biora sobie do serca wolnosc slowa, szkoda tylko, ze w niezbyt uzyteczny sposob ...

Zgłoś 19.05.2007 bon jour

sie od razu nie musisz zloscic, przeciez nie napisalam ze twoj przepis jest niedobry lub trujacy ;) tylko male sprostowanie. mleka kokosowego uzywa sie w wielu krajach azji i ameryki poludniowej... Pokaż więcej

sie od razu nie musisz zloscic, przeciez nie napisalam ze twoj przepis jest niedobry lub trujacy ;) tylko male sprostowanie. mleka kokosowego uzywa sie w wielu krajach azji i ameryki poludniowej, a zeby potrawa byla np. tajska, musialalby miec charakterystyczne dla kuchni tajskiej przyprawy, np. sos rybny, imbir, kolendre, paste curry. tajskie sosy z mleka kokosowego nie sa dodatkowo zageszczane. to praktyka typowo srodkowo-wschodnio europejska. i sie nie zlosc, bo po to jest rubryka komentarze, zeby mozna komus cos doradzic.

Zgłoś 20.05.2007 Trzpiota

a mój sos jest zagęszczany!o!

I nazywa się tajski bo tak

Zgłoś 20.05.2007

troszkę się zjeżyłam, sori - PMS :)

Zgłoś 20.05.2007 Trzpiota

^

|

Zgłoś 14.06.2007 Trzpiota

o rzeszty, daj sobie na wstrzymanie, jak chcesz zjadliwe komentarze pisać to na onet.Uwarzasz się za taką mądrą?Gratuluje, ale naprawdę niegłupi człowiek czegoś takiego jak ty by nie napisał

... Pokaż więcej

o rzeszty, daj sobie na wstrzymanie, jak chcesz zjadliwe komentarze pisać to na onet.Uwarzasz się za taką mądrą?Gratuluje, ale naprawdę niegłupi człowiek czegoś takiego jak ty by nie napisał

Zgłoś 14.06.2007 Trzpiota

bon jour,ja nóżkami nie tupie tylko, może niezbyt słusznie dla zawodowego kucharza, uważam że nieważne jaką coś ma nazwę(oczywiście w granicach rozsądku żeby nie nazwać kiełbaski z grilla pieczo... Pokaż więcej

bon jour,ja nóżkami nie tupie tylko, może niezbyt słusznie dla zawodowego kucharza, uważam że nieważne jaką coś ma nazwę(oczywiście w granicach rozsądku żeby nie nazwać kiełbaski z grilla pieczoną gęsią po katońsku), ważne jak to coś smakuje.ot co

Zgłoś 22.06.2007 Maciek

no i co, dowartościowałaś się "o rzeszty", miernoto?

Posty autorki przepisu, w przeciwieństwie do twojego są bardzo inteligentne i elokwentne a ty pewnie jesteś zakompleksioną b... Pokaż więcej

no i co, dowartościowałaś się "o rzeszty", miernoto?

Posty autorki przepisu, w przeciwieństwie do twojego są bardzo inteligentne i elokwentne a ty pewnie jesteś zakompleksioną babą z pretensjami do całego świata, bo osoba z poczuciem własnej wartości nie pisalaby jak ty

Zgłoś 09.04.2008 slepy

chyba jestem slepy ale nic nie moge przeczytac tefal tefal tefalKUr....

Zgłoś 17.10.2011 Alla

komantarze sa po to by wyrazic swoja opinie, a nie sie klocic jak dzieciaki.... wstyd normalnie...

Zgłoś 17.10.2011 Alla

Poza tym naprawde oprocz mleczka kokosowego nic tu z tajskiego niestety nie ma...

Zgłoś 17.11.2012 Trzpiota

dawno tu nie zaglądałam, trochę czasu minęło a moja wiedza kulinarna mam nadzieje się poszerzyła. A więc dobrze - niech będzie "kurczak w mleku kokosowym po swojemu" jest pyszny, dzisi... Pokaż więcej

dawno tu nie zaglądałam, trochę czasu minęło a moja wiedza kulinarna mam nadzieje się poszerzyła. A więc dobrze - niech będzie "kurczak w mleku kokosowym po swojemu" jest pyszny, dzisiaj robię na obiad.smacznego! :)