Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po węgiersku

Tekst i foto Dorisa 16-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
612 złprosty180 min. min.?

Składniki:

kurczak lub udka ok. 1,5 kg, 0,75 do 1 kg dużej cebuli, 3/4 szklanki białego wina, 1-3 ząbki czosnku, po dużej łyżce papryki w proszku słodkiej i ostrej, sól do smaku.

Jak przyrządzić:

Kurczaka dzielimy na małe kawałki, cebulę kroimy na "ćwierćkrążki", wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy czosnek, wino, paprykę i sól. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu (ok. 2-3 godz.), dopóki cebulka się nie rozpadnie, a kurczak nie będzie bardzo miękki. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Potrzebne przybory:


deska, nóż, garnek z grubym dnem.

Jak podawać?


Uwagi:


Sporo pracy jedynie przy siekaniu cebuli, ale można ją posiekać w malakserze. Spróbujcie naprawdę warto.

Czas przygotowania:


Samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, musi się dusić powoli aby smaki się wymieszały.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.01.2006 ania

Świetnie smakuje,naprawdę polecam:) proste w wykonaniu (praktycznie robi się samo:) a w smaku jakze wykwintne.

Zgłoś 22.02.2006 UUUUUUUUO

SPRÓBUJEMY

Zgłoś 08.10.2006 kasia

Bardzo smaczne danie, ja je lekko zmodyfikowalam, wino zamienilam na bulion i dodalam jeszcze surowa marchewke. Naprawde pyszne.