Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kurczak słodko-pikantny z grilla

Tekst i foto Alinoe 27-07-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty20-30 min.-

Składniki:

1 filet z kurczaka (podwójny), sos sojowy, miód, olej, chilli mielone, pieprz ziołowy, odrobina soli, ząbek czosnku.

Jak przyrządzić:

Marynata: zmieszać około łyżkę miodu z sosem sojowym i olejem (aż powstanie gęsta brązowa masa o konsystencji miodu), dodać wyciśnięty ząbek czosnku, chilli (ilość zależna od tego jak bardzo ma być pikantne), szczyptę pieprzu ziołowego i szczyptę soli.
Mięso: namoczyć mięso w marynacie - minimum na 2 godziny, następnie grillować z każdej strony na grillu.

Uwagi:

Mięso dobrze smakuje z dipem (do wyboru moje ulubione - mi najbardziej smakuje z dipem curry).
DIP CURRY Z RODZYNKAMI:jogurt bałkański lub gęsta śmietana jogurtowa, curry, cukier, sparzone rodzynki.
DIP PIKANTNY PAPRYKOWY:jogurt bałkański lub gęsta śmietana jogurtowa, ketchup, chilli, świeża bazylia, pieprz, sól.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.