Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak smakowity

Tekst i foto LIDKA 07-03-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złprosty45 min.znośnie

Składniki:

- piersi z kurczaka,
- oliwa,
- ocet winny czerwony,
- zioła prowansalskie (lub bazylia, oregano, tymianek),
- 5 - 6 ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Piersi ugotować.Przygotować oliwe(3 łyżki), wycisnąć do niej 3 ząbki czosnku, dodać zioła, przyprawić, wymieszać składniki. Ugotowane piersi pozostawić (z dwóch stron) w przygotowanej oliwie ok.20- 30 min. Nastepnie podgrzać oliwę na patelni, na małym ogniu podsmażyć. Na kilka minut przed wyłączeniem dodajemy pozostały, wyciśnięty czosnek oraz posypujemy sowicie ziołami, mieszamy.(należy uważać aby czosnek i zioła nie przypaliły się). Mozna zioła zalać odrobiną wody, i wtedy dodać do piersi.Wyłaczyć i najlepiej przykryc patelnie na moment. sMACZNEGO.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.03.2003 LIDKA

Ryzykuj , ryzykuj...ale to danie nie jest az tak bardzo ryzykowne:):):)

Zgłoś 12.03.2003 urquell

Lidko, chyba zaryzykuje, na Twoja odpowiedzialnosc :))))

Zgłoś 11.03.2003 Lidka

Aha! octem pokropić kurczaka na chwilę przed wyłączeniem.