Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak tandoori

Tekst i foto gocha1978 12-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3? złprosty20 min.?

Składniki:

1 kg kurczaka bez kości (najlepiej piersi), 1 łyżeczka soli, 1 limonka, 1,5 kubka jogurtu naturalnego, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego, 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego, 1/2 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego, 2 łyżki posiekanej kolendry, limonka pokrojona w plastry.

Jak przyrządzić:

Posolić mięso i skropić sokiem z jednej limonki. Zostawić na 20 minut. Wymieszać jogurt z pozostałymi składnikami (plastry limonki i kolendrę dodać do już gotowej potrawy). Włożyć mięso do marynaty (ja kroję piersi kurczaka w dość grubą kostkę i nabijam na patyki do szaszłyków i grilluję). Pozostawić mięso w marynacie na 24 godziny. Im dłużej, tym lepiej:) Grillować lub smażyć na patelni w całości (jak kto woli), aż mięso będzie gotowe.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z ryżem basmati lub indyjskim chlebem.

Uwagi:

Polecam serdecznie! Przepis wydaje mi się rewelacyjny!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.