Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w chilli

Tekst i foto Bartek 29-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni50 min.?

Składniki:

mieso: 35 dag swiezej piersi z kurczaka, 2 lyzki wodki, jedno bialko, 2 lyzki maki ziemniaczanej
sos: pol cebuli, 2 zabki czosnku, lyzeczka cynamonu, 1/2 lyzeczki maki ziemniacznej, pol lyzki maggi, 1 lyzka wody, 3 lyzki rosolu (z kostki), lyzeczka octu, chilli (wedle wlasnego uznania, ale powyzej 2 lyzeczek)

Jak przyrządzić:

Mieso pokroic w kostke, wymieszac w wodce, odstawic na 5 minut. Bialko utrzec z 2 lyzkami maki ziemniaczanej. Dodac do kurczaka, wymieszać, odstawic na 20 minut.
Sos: cebule pokroic w drobna kostke, czosnek posiekac. Wsypac do miseczki. Dodac wode, magii, cynamon, make, rosol, ocet i chilli. Wymieszac.
Kurczaka wsypac na patelnie na mocno rozgrzany olej, rozmieszac. Podsmazyc na mocnym ogniu na lekko zloty kolor. Przykrecic ogien, dodac sos. Wymieszac. Podsmazyc na lekkim ogniu. Podawac cieple z ryzem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.03.2008 aisa

a to jest bardzo ostre?