Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w jarzynach

Tekst i foto Dorota 09-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni90 min.390 kcal

Składniki:

- 1 sprawiony kurczak,
- sól i pieprz,
- 30 dag cukini,
- 30 dag pieczarek,
- 4 pomidory,
- pęczek rozmarynu,
- pół szklanki bulionu warzywnego (instant),
- pół szklanki czerwonego wina,
- pieprz (najlepiej kolorowy).

Jak przyrządzić:

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i ułorzyć na blasze. Wstawić do piekarnika, piec około godziny i 15 minut w temp. 175C
Oczyścić i umyć warzywa. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, pieczarki na połówki, pomidory w ćwiartki. Opłukać i osuszyć rozmaryn(poodrywać igiełki).
Po upływie 40 minut pieczenia polać kurczaka bulionem i winem, a po kolejnych 10 minutach obłożyć dookoła warzywami i grzybami. Wsypać 3/4 rozmarynu.
Blachę wyjąć z piekarnika, warzywa oprószyć solą i pieprzem.

Jak podawać?

Kurczaka oprószyć kolorowym pieprzem i pozostałym rozmarynem. Do tak przygotowanego dania można podać ziemniaki lub świeżą bagietkę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.08.2005 ANKA

dlaczego przy poszczególnych przepisach nie ma zaprezentowanych zdjec,czy tak jest czy tylko u mnie sie nie wyswietlają.Z poważaniem Anna