Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w jarzynach

Tekst i foto Anka 22-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złśredni45 min.?

Składniki:

- mieso z kurczaka (nogi - 4 szt. lub piersi - 4 szt),
- 2 duze kartofle,
- 1/2 kalafiora lub kwiatostan z 2 brokulow (mozna tez dodac razem i kalafior i brokuly),
- 1 duza cebula,
- kilka pieczarek - nieobowiazkowo,
- sol, wegeta, zabek czosnku,
- olej.

Jak przyrządzić:

Mieso kurczaka marynujemy na okolo 2 godziny wczesniej w soli, wegecie lub jarzynce i zabku startego praska czosnku. Nastepnie smazymy je az sie podrumieni na oleju. Nastepnie podlewamy mieso woda i dodajemy posiekana grubo cebule oraz pozostale jarzyny (kartofle kroimy na cwiartki lub osemki). Calosc dusimy az do momentu gdy jarzyny i mieso beda miekkie.
Ja bardzo czesto przyprawiam to danie soy sauce (niestety nie wiem jaki jest polski odpowiednik tego sosu - w kazdym razie uzywany jest on czesto w kuchni chinskiej i ma smak zblizony do polskiej wegety).
Smacznego!

Jak podawać?

Danie jednogarnkowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.05.2003 Kucharz

Dla nie kumatych soy sauce=sos sojowy :)