Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w pomaranczach

Tekst i foto Gata 27-08-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty60 min.-

Składniki:

Udka kurczaka (lub udziki, skrzydełka)
pomarańcza,
mandarynka,
sól,
sproszkowana chili (może być świeża),
curry,
papryka słodka,
tłuszczyk do pieczenia.

Jak przyrządzić:

Nacieramy naszego kurczaka, przyprawami. Ja nie żałuję chili.. Odstawiamy do lodówki na parę godzinek. W tym czasie obieramy pomarańcze, pozbywając się również wszystkich białych nitek. Z mandarynkami tak samo. Obieramy na cząstki i każdą cząstkę kroimy tak, by sok w trakcie pieczenia mógł nam swobodnie wypływać. Układamy naszego kuraka w brytfance obkładamy pomarańczami, mandarynkami. Ja czasem dodaję również ananasa z puszki(Słodycz owoców zneutralizuje ostrość chili). Wstawiamy do piekarnika zimnego, ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy aż wszystko ładnie się zrumieni (ok. 45 min). W czasie pieczenia podlewamy kurczaka powstałym sosem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.09.2008 Katarina,

To musi byc pyszne!!

Zgłoś 06.09.2008 Mama,

Moja Córcia umie gotować.