Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w pomidorach

Tekst i foto Kuba 12-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- 2 piersi kurczaka,
- puszka siekanych pomidorow,
- bazylia,
- vegeta,
- ser mazarella.

Jak przyrządzić:

Kroje ptersi kurczaka na kawalki i podsmazma dodajac sol. Pieprz, prztprawe do kurczaka.
Siekane pomidory wrzycam do malego garnka i podgzewam na malym ogniu, dodaje bazylii, vegety troche pieprzu i czekam, aż się zagrzeje.
Gdy wszystko jest gotowe wrzucam kawalki kurczaka do pomidorow, nastepnie dodaje kawalki mozarelli i nakladam na talerz.

Potrzebne przybory:

Patelnia i maly garnek.

Jak podawać?

Zalezy od upodoban.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.11.2010 FLORCZUŚŚ

Ja sos zrobiłam jak w przepisie, ale świetnie smakuje podany z makaronem spaghetti

Zgłoś 30.05.2004 papuga

Robie czesto cos podobnego, tylko zanim sie do pomidorow zabiore najpierw podsmazam cebule i czosnek, do tego wrzucam pomidory i papryke pokrojona w kostke, gotuje sie to razem, pozniej do tego... Pokaż więcej

Robie czesto cos podobnego, tylko zanim sie do pomidorow zabiore najpierw podsmazam cebule i czosnek, do tego wrzucam pomidory i papryke pokrojona w kostke, gotuje sie to razem, pozniej do tego wkladam kurczaka przygotowanego tak jak opisales i gotuje na leciutkim ogniu jeszcze jakies 15 minut zeby byc pewnym ze kurcze ugotowane. Na ok 5 minut przed koncem gotowania, jak mam ochote to wrzucam groch cannellini z puszki, ale jest to oczywiscie opcjonalne. Pozdrawiam

Zgłoś 12.06.2004 lalapupu

cannellini to chyba raczej fasolka....

a tak na marginesie, to zamiast vegety radze uzywac NATURALNYCH przypraw, po co dobre jedzenie psuc glutamianem sodu :P ???

Zgłoś 05.07.2004 a fasolka nie może być w puszce?

Zgłoś 30.10.2004 annar

polecam bardzo dobre, mężowi smakowało również a najważniejsze, że zajadała się tym moja 2.5letnia córeczka

Zgłoś 12.12.2004 mruffczynka

To poezja w smaku!!! Ta potrawa nie powinna nazywać się kurczak w pomidorach tylko włoskie orzezwienie, poczułam się jak w środku lata. Cudowne doznanie smakowe!!

Zgłoś 10.02.2005 mała mi

pyszne i proste.polecam!

Zgłoś 27.11.2005 kajtq

Dobre, dobre... Co prawda przepis troche zmodyfikowalem: dalem swieze pomidory +keczup i cebule. Z ryzem wyszlo pycha! :) 40min roboty a ile frajdy :)

Zgłoś 30.09.2007 delikatessen

przepis naprawde fajny - polecam! mala modyfikacja: do sosu dorzucic 100 gram oliwek ze sloika (pokrojonych na polowki) a zamiast mozarelli drobno porkrojony ser plesniowy camembert - mmmm.... ... Pokaż więcej

przepis naprawde fajny - polecam! mala modyfikacja: do sosu dorzucic 100 gram oliwek ze sloika (pokrojonych na polowki) a zamiast mozarelli drobno porkrojony ser plesniowy camembert - mmmm.... pycha!