Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w porach

Tekst i foto ANDRA2002 05-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4 porcje10 złprosty20 min.?

Składniki:

- 2 podwójne piersi kurczaka,
- 2 pory,
- 1 kostka rosołowa,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Piersi pokroić w grube kawałki i podsmażyć na patelni, pory pokroić w grube plastry i wrzucić do kurczaka. Kostkę rosołową rozpuścić i otrzymanym wywarem podlać kurczaka i pory. Dusić pod przykryciem aż pory zrobią się miękkie. Podawać z ryżem.


Uwagi:

Uważać z solą bo kostka rosołowa jest dosyć słona.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.01.2004 Ludmila

Zamiast rosołku dodaję na koniec parę łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego - wychodzi pyszny niby-gulasz, wspaniały z ryżem.

Por cudownie komponuje się z kurczakiem. A jak pachnie w do... Pokaż więcej

Zamiast rosołku dodaję na koniec parę łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego - wychodzi pyszny niby-gulasz, wspaniały z ryżem.

Por cudownie komponuje się z kurczakiem. A jak pachnie w domu podczas smażenia! Rewelka. Pozdrawiam

Zgłoś 19.12.2004 acha

Ja dodaję jeszcze pokrojone w kostkę jabłko i curry.

Wychodzi pychotka :)

Zgłoś 16.08.2005 Kasiulek_mysiulek

Pyszne, mojemu facetowi, który uwielbia drób, bardzo smakowało:)

Zgłoś 14.11.2006 matadore

Potrawa dosyć smaczna,ale chyba warto dać dużo więcej warzyw. Po zrobieniu w polecanych proporcjach por był jedynie okrasą mięsa.

Zgłoś 29.04.2007 tomek

Proponuję zmienić kostkę na białe wytrawne wino a potem śmietane, pyszne...