Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w potrawce

Tekst i foto olaola 12-04-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśrednimax. 90 min.?

Składniki:

- kurczak (ewent. same udka z kurczaka lub podudzia)
- cebula
- marchewka
- kawałek selera
- bulion
- mąka
- koperek
- śmietana (najlepsza Rama ta do zup, bo się nie warzy)
- sól, pieprz, maggi, wegeta
- oliwa i masło do smażenia

Jak przyrządzić:

Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części. Kawałki oprószyć wegetą (ewent. solą) i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem łyżki lub dwóch masła. Na mocnym ogniu obsmażyc na rumiano kurczaka. Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego (rondla) pozostawiając tłuszcz ze smażenia na patelni. Piec 30 min w temp. 180 st. C. Na tłuszczu pozostałym na patelni usmażyć starte na tarce cebulkę, marchewkę i seler. Po 30 min. przełozyć do rondla z mięsem - zalać warzywa i mięso szklana bulionu lub wody. Piec ok. 30 min. Jak mięso jest już mięciutkie wyciągnąć je z naczynia, a pozostały sos warzywny zagęścić śmietaną i łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po wyłączeniu ognia pod naczyniem z sosem, wsypać drobno posiekany koperek.

Uwagi:

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i młodą zasmażaną kapustką.

Czas przygotowania:

Podany czas pieczenia można trochę skrócić.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.05.2005 glodomorka

nie uzywaj maggi i vegety - to chemiczne swinstwa zabijajace wlasciwe smaki potraw. polelcam ziola typu bazylia, tymianek, pietruszka - smacniej z zdrowiej :)

Zgłoś 15.05.2005 Bloor

Nigdy ,przenigdy Rama do zup!!! To jest trucizna -utwardzony tluszcz!!!!!W polsce sie jeszcze o tym nie mowi ale wkrotce!!! Zwykla smietana o niebo lepsza i zdrowsza !!!!