Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w potrawce

Tekst i foto Dziub 25-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty60 min.średnia

Składniki:

pół kurczaka,
torebka ryżu,
śmietana,
pęczek kopru,
sól i pieprz

Jak przyrządzić:

Kurczaka gotujemy w małej ilości wody do miękkości. Powstały wywar zostawiamy. W międzyczasie gotujemy ryż i kroimy drobno cały pęczek kopru. Kurczaka po schłodzeniu kroimy, kości, chrząstki itp. wyrzucamy. Dodajemy pokrojonego kurczaka do naszego wywaru razem z ryżem. Gotujemy (ale NIE doprowadzamy do wrzenia!). Dodajemy mały kubek śmietany i koper. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy ryż wchłonie cały wywar, danie jest gotowe.

Potrzebne przybory:

garnek,
nóż,
deska do krojenia

Jak podawać?

Na ciepło.

Uwagi:

Gotujmy to wszystko na małym ogniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.05.2006 Asia

Skad macie ten przepis? Kurczak jest mdlym miesem a do tego jeszcze mdly koper. Ryz to ma sie wchlonac w paelli a nie w potrawce. Prawdziwa potrawka z kurczaka ma dodatek soku z cytryny, smietan... Pokaż więcej

Skad macie ten przepis? Kurczak jest mdlym miesem a do tego jeszcze mdly koper. Ryz to ma sie wchlonac w paelli a nie w potrawce. Prawdziwa potrawka z kurczaka ma dodatek soku z cytryny, smietane troche cukru sol oczywisice i sporo zielonej pietruszki. Ryz zagotowuje sie przez 2 minuty z dodatkiem lyzeczki masla i wklada na godzine miedzy 2 poduszki. Jest sypki i taki jak w Chinach.

Podobno bardzo dobra kucharka