Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w śmietanie z bazylią

Tekst i foto Monika 06-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?35 złprosty15 min.?

Składniki:


piersi kurczaka, 1/2 l śmietanki 30%, pieczarki, pomidory, ser żółty, sól, pieprz, bazylia do smaku.

Jak przyrządzić:


Piersi kurczaka kroimy jak na kotlety (małe kotlety :o), doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy lekko na oliwie. Mięso odkładamy do naczynia żaroodpornego układając ze dwie warstwy. Oliwę pozostałą po smażeniu kurczaka wykorzystujemy do podsmażenia pieczarek (w pierwszej kolejności) oraz pomidorów z bazylią (wszystko pokrojone na małe kawałki - ilość zależy od wielkości naczynia czy też od stopnia uwielbienia danego składnika: jak ktoś lubi bardziej pieczarki niż pomidory to może więcej ich skroić...) Na warstwę mięsa w naczyniu układamy warstwę obsmażonych warzyw, warstwę startego na grubych oczkach sera żółtego, a całość zalewamy uprzednio roztrzepana śmietanką (ponieważ w pudełku zazwyczaj zbijają się grudy śmietanowego tłuszczu). Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. (do roztopienia sera). Smacznego.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Na talerzu kawałki mięsa polać powstałym sosem i przystroić swieżymi liśćmi bazylii.

Uwagi:


czas przygotowania: 15 min.,
czas pieczenia: 15 min.,
wrażenia smakowe: niezapomniane ;o)

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.12.2005 konczita

ummmmmmmmm, przyznam, ze bardzo mi sie to podoba :)

Zgłoś 10.05.2006 wojti

powiem tak. wczoraj zrobilem i sie zabilem. smakiem. rewelacja!!!

Zgłoś 29.07.2008 kati

bardzo dobre i szybkie danie..polecam