Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w sosie curry

Tekst i foto Majka 24-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty120 min.?

Składniki:

- cebula - dużo,
- masło - 1 i 1/2 kostki,
- 1 kg piersi kurczaka,
- 1/2 litra śmietanki 30%,
- paczka lub 2 curry,
- sól,
- pieprz,
- woda.

Jak przyrządzić:

Na maśle dusimy cebulę, aż zmięknie - dodać wody, tak aby nic sie nie przypaliło. Kurczaka pokroic w cienkie paski, wrzucić do cebuli, gotować do miękkości. Sól, pieprz do smaku oraz curry - ilość w zalezności od upodobań. Gdy potrawa jest już ugotowana - dodajemy śmietanke. Podajemy z ryżem.Rewelacyjne danie na nocne zimowe imprezy!

Jak podawać?

Z ryżem.

Czas przygotowania:

To razem z przygotowaniem, krojeniem itp.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.01.2004 Ola

dobrze , że prosty przepis - lubię takie!

Dam Wam przepis na śledzia w curry .

Składniki:

3 podwójne płaty śledzia ( koniecznie marynowany!)

3-4 średenie cebule

<... Pokaż więcej

dobrze , że prosty przepis - lubię takie!

Dam Wam przepis na śledzia w curry .

Składniki:

3 podwójne płaty śledzia ( koniecznie marynowany!)

3-4 średenie cebule

2 pojemniczki śmietany ( tylko nie gęstej!)

przyprawa curry ( żadnych innych przypraw !)

Przepis:

Cebulę pokroić na talarki , zeszklić na oleju ( nie przypiec!)

posypać przyprawą curry ( wg. uznania).

Jak cebula ostygnie wymieszać ją ze śmietaną.

Niecierpliwi mogą nie czekać aż ostygnie - nic się nie stanie,

sama próbowałam.

Z płatów śledziowych zdjąć skórę i pokrocić na nieduże kawałeczki.

Wmieszać śledzia z tym co na patelni. Przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki.

Uwaga:

Śmietana zgęstnieje w połączeniu z marynowanym śledziem.

Przyprawa curry mie zawsze jest tak samo intensywna i ostra

- lepiej ją spróbować przed posypaniem cebuli.

Zgłoś 04.02.2004 Minka

Nie powinno sie smazyc, ani na masle ani na margarynie to b niezdrowe, wydzielaja sie wtedy szkodliwe sustancje .Proponuje oliwe z oliwek z pierwszego tloczenia na zimno.

Zgłoś 12.02.2004 Majka

A jednak na maśle!

To jest raczej takie duszenie niż smażenie. Oliwa z oliwek ma bardzo charakterystyczny posmak...zupełnie się nie nadaje.

Zgłoś 19.01.2006 justynek

Wszystko pieknie, ale czas przygotowania (lacznie z krojeniem itd.) to 30 minut :-)

Zgłoś 11.12.2006 andri a imie andrzej

dobry ten korkacz