Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w sosie lekko kwaśnym

Tekst i foto konczita 30-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-prosty15-20 min.-

Składniki:

2 łyżki oleju, drobno posiekana szalotka, drobno pokrojona kurza pierś (20-30 dag), łyżeczka masła, 1/4 szkl. białego wina, 1/2 szkl. bulionu, 1/4 szkl. słodkiej śmietany, 2 łyżki posiekanych kiszonych ogórków, 2 łyżki startej marchwi, 2 łyżki tartego ostrego sera (np. cheddar), sól i pieprz.

Jak przyrządzić:

Podgrzewamy olej, a na nim lekko złocimy szalotkę. Dodajemy kurczaka, podsmażamy, dodajemy masło, wino i gotujemy do lekkiego odparowania cieczy (2-3 min). Dodajemy bulion, śmietanę, ogórki i marchewkę, gotujemy 5-6 minut na małym ogniu. Dodajemy ser, a gdy się rozpuści, sprawdzamy smak potrawy, po czym wg uznania dodajemy sól i pieprz.

Jak podawać?

Z kalafiorem lub ryżem albo kuskusem. Na talerzu można posypać czymś zielonym i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Uwagi:

Jeżeli na końcu sos okaże się za rzadki, można dodać więcej sera lub minimalną ilość mąki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.