Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w sosie pleśniowym z orecchiette

Tekst i foto olenkar 16-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

ser pleśniowy typu blue,
mleko,
filety z kurczaka pokrojone w kosteczkę,
oliwa z oliwek, masło,
pietruszka - natka świeża (ewentualnie suszona), sól, pieprz,
makaron drobne muszelki - orecchiette

Jak przyrządzić:

Smażymy filety na maśle i z dodatkiem oliwy z oliwek, następnie, gdy już jest dobrze wysmażony kurczak, dodajemy pietruszkę, następnie ser pleśniowy w dużej ilości - ma się rozpuścić i szybko dodajemy mleko, tak by powstała zawiesina(pasibrzuchy mogą używać śmietany). Po dodaniu mleka już nie gotujemy (tzn. ma nie zawrzeć).
Gotujemy makaron muszelki drobne i po odcedzeniu można dodać do gorącej potrawy (fajnie wtedy nasiąkają sosem).

Jak podawać?

Na ciepło.

Uwagi:

Ser pleśniowy może i drogi, ale na 4 małe porcje wystarczy 15 dag.
Pietruszki ma być mało, potrawa nie może zrobić się zielona, chyba że ktoś kocha pietruszkę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.07.2006 łakomczuch

pychotka

Zgłoś 31.10.2006 lalapupu

mmmmmm, cudo, nigdy bym nie wpadla na kurczaka w serze plesniowym, ale to musi byc super polaczenie, bo biust kurzy jest taki raczej mdly, a ser wyrazisty :)