Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Tekst i foto Misia 01-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.?

Składniki:

6 udek kurczaka, papryka słodka w proszku, vegeta, 1 szklanka keczupu łagodnego, 1 szklanka powideł śliwkowych, 3 ząbki czosnku, 3 duże cebule, kostka rosołowa, 1/2 kubka masła roślinnego, 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu

Jak przyrządzić:

Udka kurczaka opanierować na noc vegetą. Następnego dnia obtoczyć w papryce słodkiej w proszku i obsmażyć z obu stron na patelni. Podsmażone mięso układamy na blaszce.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1/2 kubka masła. Kostkę rosołową musimy zagotować w 3/4 szklanki wody. Do tego dodajemy podsmażoną cebulę, powidła, keczup, rozdrobniony czosnek, ocet i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, cały czas mieszając. Gotowy sos wylewamy na ułożone na blaszce mięso i zapiekamy w piekarniku około 50 minut. Mięso można podawać z ryżem.

Jak podawać?

Gotujemy ryż, polewamy sosem, a mięso kładziemy obok. Smacznego!

Uwagi:

Jeśli chcemy, aby sos był słodszy, dodajemy więcej cukru, jeśli natomiast ma być bardziej kwaśny, dodajemy więcej octu - według uznania i smaku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.02.2007 Mira

niestey to jest niezjedliwe!!!!!

Zgłoś 04.04.2007 Agusia

Robiłam tego kurczaka! Jest niesamowity, fantastyczne danie na święta i nie tylko. świetnie prezentuje się na pólmisku, goście byli zachwyceni! POLECAM

Zgłoś 26.06.2007 dorcia

w jakiej temperaturze zapieka się tego kurczaczka?? Właśnie prubuję przeżądzić go wg tego przepisu.Zapowiada sie przepysznie Mam nadzieję zę nie spalę :)