Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w sosie śmietanowo-majonezowym

Tekst i foto amator 23-10-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-prosty20 min.-

Składniki:

3 piersi kurczaka, 250ml śmietany 18%, 2-3 duże łyżki majonezu, średnia cebula, nać pietruszki, oliwa z oliwek, duża łyżka mąki pszennej (wrocławska), sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Całą potrawę gotujemy na małym ogniu. Cebulę posiekać w talary i szklić na oliwie. Pamiętać należy, by cebulę szklić na małym ogniu, by była delikatna o słodkim posmaku. Piersi kurczaka pokroić w poprzek na cienkie plastry po czym dodać do cebuli. Sól i pieprz w zależności od własnych preferencji. Przykryć patelnię pokrywą i dusić około 10-15min w zależności jak cienko pokroiliśmy piersi. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę oraz dużą łyżkę majonezu na każde 100ml śmietany. Chwilę potrzymać na małym ogniu dodając jedną łyżkę mąki dla zagęszczenia sosu (dodawać stopniowo, aż uzyska się satysfakcjonującą konsystencję). Podanego w ten sposób kurczaka posypać świeżo posiekaną nacią pietruszki. Pasuje do ziemniaków, ryżu jak i makaronu.

Czas przygotowania:

Potrawa banalna w przygotowaniu. Prosta i szybka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.01.2009 kari$,

ratujesz zycie takim prostym przepisem:D bo moje pomysly z przygotowaniem kurczaka skonczyly sie wraz z ostatnim obiadem. Dzisiaj wyprobuje":) Pozdrawiam:)

Zgłoś 08.12.2009 kuchara

zrobiłam dzis ten sos i... niestety musze przyznac,ze nie jadlam gorszego sosu. mdly i nie do zjedzenia an trzezwo... szkoda tylko majonezu:P pozdrawiam i nie polecam