Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym :)

Tekst i foto Amelia_n 15-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złśredni90 min.?

Składniki:

pierś kurczaka,
6 (nieobranych) ząbków czosnku,
500 ml śmietany kremówki 30%,
400 dag pieczarek,
olej, sól i pieprz

Jak przyrządzić:

Oczyścić i podzielić na 2 części pierś kurczaka, oczyścić i pokroić (według gustu) pieczarki (ja zawsze kroję w poprzek :))

Rozgrzać łyżkę oleju na patelni, na dużym ogniu przypiec kurczaka, następnie zmniejszyć płomień i przyrumienić.
Teraz jak kto uważa. Jeśli nie macie piekarnika, to nic nie szkodzi! Dla tych, co nie mają, prosta sprawa! Wrzucić piersi do garnka, następnie nieobrane ząbki czosnku wrzucić na patelnię i żeby 3 min się smażyły...

Do kurczaka wrzucić pokrojone pieczarki, posolić, popieprzyć, następnie obrać przysmażony czosnek i wycisnąć do garnka. Na koniec dodać śmietanę kremówkę.

Postawić na gaz i przykryć pokrywką. Dusić się ma ok. godziny.

Dla tych, co mają piekarnik, to samo, tylko wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Piec w 180 st. C przez 50 min.

Smacznego.

Jak podawać?

Najlepsze jest z makaronem! Wypróbowałam z ziemniakami i ryżem, ale najlepsze z makaronem. A żeby było smaczniejsze, makaron gotuję tuż przed zrobieniem kurczaka, a następnie do jeszcze gorącego makaronu dodaję starty ser oraz bazylię. Pychotka!

Uwagi:

Co do pieczarek, to ja skrajam 700 dag, bo je uwielbiam, i nie przerażajcie się, że wystają ponad śmietanę, bo po pewnym czasie "skurczą się" i będzie git.

Jeśli chodzi o śmietanę, to zawsze jest różna... Chodzi o to, że czasem sos wychodzi gęsty, a czasem nie... Jeśli nie, to robię zasmażkę z 1 łyżki mąki + 1 łyżka masła. Podsmażam to na patelni, następnie dodaję żółtko i odrobinę sosu, mieszam, potem jeszcze raz dodaję sosu z kurczaka, żeby się wymieszało i nie było papką, a na końcu dodaję to do garnka i mieszam, aby miało tę samą konsystencję... :)

Czas przygotowania:

To zależy - jak wcześniej wszystko sobie przygotujesz, to szybciej zrobisz... :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.05.2006 karolka

Danie zapowida się pysznie i kalorycznie!

Ale czy ta godzina duszenia to nie za długo?

Zgłoś 16.05.2006 oluszka7

Tak, tak...to na prawde pyszne danie, moj chlopak (Anglik) uwaza, ze nic lepszego nie jadl :-)))) ja dodaje pokrojona i podsmazona cebule.

Zgłoś 17.05.2006 jaga

przeraża mnie te 400dag (4 kilogramy!) lub 700dag(7 kg!) pieczarek, przy tak niewielkiej ilości kurczaka!

Zgłoś 18.05.2006 Łobuz

Kobita się walnęła z dekami i mamy potrawę na zapas.

Zgłoś 23.05.2006 cath

400dkg=0,4kg

700dkg=0,7kg

matematyka się kłania ;)

Zgłoś 26.05.2006 Amelia_n

ale gafa macie racje, chodziło mi o 40(70) dag pieczarek pomyliłam się przepraszam :p

a jeśli chodzi o czas duszenia to mozna juz wyjac po 30 min ale lepiej poczekać bo wtedy piers z kurc... Pokaż więcej

ale gafa macie racje, chodziło mi o 40(70) dag pieczarek pomyliłam się przepraszam :p

a jeśli chodzi o czas duszenia to mozna juz wyjac po 30 min ale lepiej poczekać bo wtedy piers z kurczaka jak to ujac jest miekka i rozpada sie pod wplywem jezyka i jest przepyszna :)

Zgłoś 07.08.2006 yerek

Rewelkw, ja dodalem jeszcze ser na gore kurczaka i drobno pokrojonego ogorka konserwowego. Cos wspanialego. Polecam.

Zgłoś 12.10.2006 Maria

Stwierdzilam, ze skoro wyprobowalam ten przepis to powinnam podzielic sie szczera opinia. Wg mnie to danie jest strasznie ciezkostrawne, po 90 min duszenia wyglada nieapetycznie i na dodatek jes... Pokaż więcej

Stwierdzilam, ze skoro wyprobowalam ten przepis to powinnam podzielic sie szczera opinia. Wg mnie to danie jest strasznie ciezkostrawne, po 90 min duszenia wyglada nieapetycznie i na dodatek jest calkiem pracochlonne (gdyby jeszcze efekt koncowy byl wart stania przy garnkach, to nie mialabym powodu do narzekan).

Mam nadzieje, ze nie urazilam nikogo swoim komentarzem, ja po prostu jestem rozczarowana, bo przepis byl obiecujacy, a obiad wyszedl nieciekawy :(

Zgłoś 01.11.2006 cpd

i nie ma sie co dziwić skoro miesko było duszone przez 90 min. nie wypróbowałem jeszcze, ale jestem w trakcie..zapowiada sie smakowicie...

Zgłoś 04.12.2006 Amelia_n

jak powiedzialam poprzednio ja gotuje to od 30-50 minut jak sie spiesze to wyjmuje po 35 minutach wiec nie dziwcie sie. Po drugie wcale nie napisalam ze to jest przepis dla ludzi co nie chca prz... Pokaż więcej

jak powiedzialam poprzednio ja gotuje to od 30-50 minut jak sie spiesze to wyjmuje po 35 minutach wiec nie dziwcie sie. Po drugie wcale nie napisalam ze to jest przepis dla ludzi co nie chca przytyc ale to jest przepis dla tych co uwielbiaja jesc i ktorym troche wiecej kalorii nie przeszkadza...

Zgłoś 04.12.2006 Amelia_n

no i po trzecie zeby bylo strawne trzea bylo mniej zjesc :D

Pozdrawiam.

Zgłoś 19.03.2007 aga

Swietnie smakuje a ludzie czepiają sie szczegułów.Daj jeszcze jakieś fajne przepisy np.z makaronu sojowego,jak masz

Zgłoś 05.05.2007 Maciek

Dodaj jeszcze koperek- rewelacja.

Zgłoś 04.12.2007 Robert

Z własnej roboty makaronem to jest rewelacja!!

Zgłoś 09.04.2008 sonia_a

Ja przyprawiam kurczaczka przyprawami do kurczaka na patelni. Wychodzi super:)

Zgłoś 13.12.2010 Maggie

A ja Wam powiem, że za każdym razem zaskakuje mnie to połączenie, jest to bardzo smaczne danie, oczywiście dodaję chudą śmietanę, nie kremówkę. Wychodzi równie pyszne, z czosnkiem. Pozdrawiam k... Pokaż więcej

A ja Wam powiem, że za każdym razem zaskakuje mnie to połączenie, jest to bardzo smaczne danie, oczywiście dodaję chudą śmietanę, nie kremówkę. Wychodzi równie pyszne, z czosnkiem. Pozdrawiam kucharzących :)

Zgłoś 08.11.2009 Just Me

JAGA:) 400 dg to nie 4 kilogramy ale 400 dekagramów, czyli niecale pol kilo :))))

Zgłoś 08.11.2009 Just Me

JAGA:) 400 dg to nie 4 kilogramy ale 400 dekagramów, czyli niecale pol kilo :))))

Zgłoś 08.11.2009 Just Me

JAGA:) 400 dg to nie 4 kilogramy ale 400 dekagramów, czyli niecale pol kilo :))))

Zgłoś 02.09.2009 Paweł

Wg mnie godzina to za długo. Nie bawię się piekarnikem. Po prostu na patelni smaże pokrojone piersi, przyprawiam solą, pieprzem i mieszanką ziołową. W garneczku na 1 łyżce oliwy z oliwek przysma... Pokaż więcej

Wg mnie godzina to za długo. Nie bawię się piekarnikem. Po prostu na patelni smaże pokrojone piersi, przyprawiam solą, pieprzem i mieszanką ziołową. W garneczku na 1 łyżce oliwy z oliwek przysmażam pieczarki i pokrojony z kostkę czosnek, gdy już pieczarki będą ok, to wrzucam piersi z kurczaka. Zaprawiam śmietaną kremówką dodaję natkę pietruszki lub koperek. Mieszam wszystko, przykrywam pokrywką i duszę jakieś 15 minut. Pod koniec mieszam i odstawiam przykrytę pokrywką, po to aby smak pieczarki w śmietanie wgryzł się w piersi :)

Ja te piersi podaje z ziemniakami. A dokładnie: marchewka, cebula czerwona (może być na pół z białą), pietruszka zielona, grubo mielony pieprz czarny, sól, kapusta i bym zapomniał ziemniaki.

Ziemniaki gotuje w wodzie pokrojone drobno, wody nie solę jak się ugotują odlewam wodę i kładę na kuchnię aby jak najwięcej wody odparowało. Po tym ubijam je na masę. Kapustę należy drobno pokroić i ugowować, po ostygnięciu wycisnąc z niej jak najwięcej wody. Cebulę posiekać w pióra i smażyć. Musi być dobrze wysmażona. Marchewka jest opcją można ja usmążyć. Wszystko mieszamy z ziemniakami, przyprawiamy solą i pieprzem. Wycinamy za pomocą pierścienia kółeczką i smązymy na patelni z dwóch stron. W sumie możemy to wrzucić do naczynia żaroodpornego posmarowanego masełkiem i posypać ziołami. Polecam super sprawa.

Zgłoś 03.06.2010 wandeczka

Witam! Przepis wypróbuję dziś , lubię gotować dla mojego przyszłego męża :-) mam nadzieję, że wyjdzie pyszny obiadek!! A poza tym, chiciałam się podzielić refleksją nt wyliczeń matematycznych : ... Pokaż więcej

Witam! Przepis wypróbuję dziś , lubię gotować dla mojego przyszłego męża :-) mam nadzieję, że wyjdzie pyszny obiadek!! A poza tym, chiciałam się podzielić refleksją nt wyliczeń matematycznych : 1kg = 100 dag, czyli 4 kg = 400 dag, a co za tym idzie 7 kg = 700 dag. Pozdrawiam gorąco :-)))

Zgłoś 23.01.2011 menna

przepraszam Amelia_n ,, a nie amelin:-)

ah jeszcze jedno,nie robiłam zasamżki z masła i nie dodawałam żółtka-wiec dla tych co za ciężke to polecam wersje light:-)też pychotka, bo duszona c... Pokaż więcej

przepraszam Amelia_n ,, a nie amelin:-)

ah jeszcze jedno,nie robiłam zasamżki z masła i nie dodawałam żółtka-wiec dla tych co za ciężke to polecam wersje light:-)też pychotka, bo duszona cebulka dodaje smaku:-)

Zgłoś 23.01.2011 menna

no własnie propozycja nie była dla dietujących się, alle ja własnie wykonałam wersje light:-) użyłam smietany 18% i kapke posypałam mąki-palcami przetarłam, wiec nawet nie było źdzbła łyżeczki-n... Pokaż więcej

no własnie propozycja nie była dla dietujących się, alle ja własnie wykonałam wersje light:-) użyłam smietany 18% i kapke posypałam mąki-palcami przetarłam, wiec nawet nie było źdzbła łyżeczki-nie było za rzadkie i zamiast przyprawy do kurczaka użyłam tylko ziół i oczywiście z makaronem, wiec jak na takie danie to "light" wyszło i było przepyszne, a mój mąż dodtał wiecej pieprzu aby było pikantniejsze! a co do proporcji-każdy może sie pomylić, amelin nie przejmuj się:-) pychotka

Zgłoś 08.10.2010 viola

super smakuje i bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam!!!!

Zgłoś 18.11.2011 Ula

Mniam. Pyszne danie! Palce lizac.

Zgłoś 25.04.2012 ANA Hamburg

Właśnie zrobiłam,rewelka!Dziękuję za przepis,pozdrawiam...