Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w winie

Tekst i foto issei 10-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złśredni20 min.?

Składniki:

2 piersi kurczaka,
wino póływtrawne lub wytrawne,
musztarda,
śmietana 30%,
przyprawy,
olej roślinny.

Jak przyrządzić:

Piersi kurczaka kroimy w małe cienkie krótkie paski, przyprawiamy i zostawiamy na co najmniej godzinę, aby przyprawy wnikły w mięso, można dodać czosnek, wtedy smak będzie ciekawszy. Mięso smażymy na patelni w oleju, aż nie będzie surowe, po czym wlewamy wino, tak aby mięso "zapaliło się". Podczas gdy potrawa się "pali", musimy energicznie ruszać patelnią. Gdy całość zgaśnie, możemy powtórzyć czynność, dodajemy śmietanę i przyprawy i smażymy, aż śmietana zgęstnieje (możemy dodać jeszcze trochę wina do smaku). Dodajemy 2 lub 1,5 łyżki stołowej musztardy, aby powstał sos musztardowy, całość chwilę podgrzewamy i gotowe.

Jak podawać?

Smakuje najlepiej na gorąco, można podawać z chlebem, frytkami lub ziemniakami.

Uwagi:

Najlepiej, żeby patelnia była wysoka. Gdy wlewamy wino, należy trochę przechylić patelnię, aby trochę oleju i wina znalazło się w zasięgu ognia. Należy uważać na włosy i nie nachylać się nad potrawą :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.03.2007 pospolitanka

Można nie 'palić' wina, smak będzie taki sam, i nie da się palić na elektrycznej, potrawa jest przepyszna!

Zgłoś 04.03.2007 marlena

ja tez mam elektryczna i ciekawi mnie czy musi sie palic?napiszcie

Zgłoś 31.10.2006 o rzeszty

to brzmi intrygujaca ... nie bardzo sobie wyobrazam tego palenia, a tym gorzej, ze mam kuchenke elektryczna. czy musi sie zapalic?