Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w winie z czosnkiem

Tekst i foto Malgola 08-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty90 min.niska

Składniki:

Kurczak ok. 1 kg,
2-3 łyżeczki vegety lub kucharka,
2-3 łyżeczki oliwy z oliwek,
40 nieobranych ząbków czosnku (słownie: czterdzieści !!!),
1,5 szklanki wytrawnego białego wina.

Jak przyrządzić:

Kurczaka myjemy, nacieramy vegetą lub kucharkiem, a po upływie 5 min nacieramy oliwą z oliwek, pozostawiamy w lodówce na 6-12 godz. Po upływie określonego czasu wkładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, do środka wrzucamy wszystkie 40 ząbków czosnku "w koszulkach" (należy tylko rozebrać główki, nie obierać pojedynczych ząbków czosnku!), zalewamy winem i wkładamy do piekarnika na 160 stopni. Piec 1 godz. pod przykryciem, po czym kolejne 30 min bez przykrycia.

Jak podawać?

Podawać z ryżem lub młodymi ziemniakami i sałatą na słodko w śmietanie - smakuje wyśmienicie.

Uwagi:

Oczywiście całego kurczaka można zastąpić samymi udkami lub piersiami odpowiadającymi masie 1 kg.
Jeśli zbyt wcześnie natrzemy oliwą kurczaka, sól z vegety się nie rozpuści. Nie trzeba się martwić taką ilością czosnku, podczas pieczenia w "koszulkach" gubi swój nieprzyjemny zapach i ostry smak.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2011

ja pie..ole 40 zabkow czosnku??? przez tydzien z domu nie wyjde po taki obiedzie haha