Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak wędzony na obiad

Tekst i foto Taroti 05-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

pół wędzonego kurczaka, ok. 40 dag kiszonej kapusty, 2 łyżki oleju, ew. liść laurowy i ziele angielskie, 1 łyżka mąki do zagęszczenia

Jak przyrządzić:

Kapustę odcisnąć, jeśli jest b. kwaśna, pokroić z grubsza, włożyć na rozgrzany olej, przesmażyć, mieszając, żeby się nie zrumieniła. Kurczaka pokroić na porcje, włożyć do kapusty, podlać połową szklanki wody, ew. dodać przyprawy (niekoniecznie) i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min. W razie konieczności uzupełniać wyparowaną wodę. Zagęścić mąką rozrobioną z małą ilością wody.

Potrzebne przybory:

głęboka patelnia lub rondel albo brytfanka - najlepiej teflonowe

Uwagi:

Podawać z ziemniakami posypane koperkiem lub natką. Świetne szybkie danie obiadowe. Aromat i smak z kurczaka "przechodzi" do kapusty i sosiku. Aha - absolutnie nie solić, bo i kapusta, i kurczak są dość słone przeważnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.08.2006 PRAWDZIWA Martana

Taroti, jestes wspaniala chocby dlatego, ze przypomnialas mi zapomniany i wysmienity smak wedzonego kurczaka. Co do dodania kapusty to owszem, po raz pierwszy sprobowalam i - wierz mi - to nie b... Pokaż więcej

Taroti, jestes wspaniala chocby dlatego, ze przypomnialas mi zapomniany i wysmienity smak wedzonego kurczaka. Co do dodania kapusty to owszem, po raz pierwszy sprobowalam i - wierz mi - to nie byl ostatni raz:)

W zyciu bym nie wpadla na polaczenie tych skladnikow, DZIEKUJE I POZDRAWIAM.