Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak z butelki

Tekst i foto smakosz 26-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
211 złprosty90 min.mało

Składniki:

- kurczak,
- przyprawy: zioła prowelsandzkie, sól, pieprz, tymianek, papryka ostra mielona.

Jak przyrządzić:

Kurczaka około 1,50 kg sprawić (t/j. oczyścić, usunąć resztki piór, umyć pod bieżącą ciepłą wodą, osuszyć.
Z wierzchu natrzeć solą, posypać pieprzem i ostrą zmieloną papryką. Do butelki po piwie 0,5 litra wlać 3/4 wody, wsypać do butelki szczyptę ziół, pieprzu i tymianku. Kurczaka nadziać na butelkę i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po zabrązowieniu skurki kurczaka, zmiejszyć temperaturę do 100-120 stopno C.
Proces pieczenia zakończyć, gdy mięso będzie odchodzić od kości. Kurczak jest w suchej, chrupiącej skórce, a w środku jest miękki i soczysty. Podajemy z chlebem, surówką i PIWEM TYSKIM! Smacznego!

Jak podawać?

Na ciepło i tyko z piwem TYSKIM!

Uwagi:

Nie przesadzajmy z pieczywem, bo w nim jest za dużo mąki!

Czas przygotowania:

Z przygotowaniem czas przyrządzenia zwiększa się o około 10 min. Czas pieczenia jest związany z wagą kurczaka, jak też z ilością pieczonych kurczaków! Wszystkie niuanse poznasz już po pierwszym pieczeniu!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.08.2004 ulik

Do butelki wrzuca się też parę ząbków czosnku.

Zgłoś 21.09.2004 tomek81

czy butelka nie pęknie w takiej temperaturze?

Zgłoś 08.10.2004 aba7

Czy butelka napełniona do 1/4 nie wyleje swojej zawartości gdy zostanie połozona płasko? A moze ten kurczak smazy sie stojąc?

Zgłoś 27.10.2004 Robert

ja robię podobnie tylko używam jeszcze majonezu do którego dodaje przyprawy tj.curry,papryka pieprz i to wszystko mieszam,następnie na osadzonego kurczaka na butelce rozsmarowuje majonez,robi si... Pokaż więcej

ja robię podobnie tylko używam jeszcze majonezu do którego dodaje przyprawy tj.curry,papryka pieprz i to wszystko mieszam,następnie na osadzonego kurczaka na butelce rozsmarowuje majonez,robi się z niego pyszna chrupiąca skórka.mniam,mniam...

Zgłoś 09.11.2004 dziubol

znam ten przepis w nieco odmiennej formie. mianowicie zamiast butelki jest obcięta puszka po piwie, a zamiast wody piwo(1/4 puszki) i musze przyznać ze smakowało, chodź posmak piwa dodawał taką ... Pokaż więcej

znam ten przepis w nieco odmiennej formie. mianowicie zamiast butelki jest obcięta puszka po piwie, a zamiast wody piwo(1/4 puszki) i musze przyznać ze smakowało, chodź posmak piwa dodawał taką nutkę goryczy. Ale za to mięso jest bardzo wilgotne i pachnie ziołami i piwem

Zgłoś 09.11.2004 Dorota

Ja też znam ten przepis, i kilka podobnych ,np. ten z majonezem. Naprawde polecam wszystkim, bo kurak jest przepyszny. Ten przepis ma tylko 1 DUŻĄ WADĘ. strasznie brudzi piekarnik!!! tłuszcz pry... Pokaż więcej

Ja też znam ten przepis, i kilka podobnych ,np. ten z majonezem. Naprawde polecam wszystkim, bo kurak jest przepyszny. Ten przepis ma tylko 1 DUŻĄ WADĘ. strasznie brudzi piekarnik!!! tłuszcz pryska na ścianki, przypala się i potem naprawde trudno go doszorować ale mimo wszysko polecam

Zgłoś 29.11.2005 Anuszka

ja tez robie z piwem wczesniej (dzien) kurczaka marynuje w ziołach albo gotowej marynacie bardzo dobra jest Kamis ognista .Mnie nie pryska mam kuchenkę z termoobiegiem Polecam... Pokaż więcej

ja tez robie z piwem wczesniej (dzien) kurczaka marynuje w ziołach albo gotowej marynacie bardzo dobra jest Kamis ognista .Mnie nie pryska mam kuchenkę z termoobiegiem Polecam i pozdrawiam miło Anuszka P s kurczaka nadziewa sie na pal :)

Zgłoś 14.06.2006 Eliza

super przepis juz go znam bardzo dawno i nadal robie kurczaka na butelce przyprawy wedlug uznania , ale najwazniejsze ze pieczony w ten sposob jest bardzo smaczny .

Zgłoś 14.06.2006 Eliza

super przepis juz go znam bardzo dawno i nadal robie kurczaka na butelce przyprawy wedlug uznania , ale najwazniejsze ze pieczony w ten sposob jest bardzo smaczny .

Zgłoś 05.08.2006 tabie

mój mężuś wraca i chcę zrobić coś dobredo z drobiu może się odważę na tego kurczaka tylko muszę poszukać butelki po piwie będę piekła w poniedz po południu to napiezę jak smakował.fajnie że są t... Pokaż więcej

mój mężuś wraca i chcę zrobić coś dobredo z drobiu może się odważę na tego kurczaka tylko muszę poszukać butelki po piwie będę piekła w poniedz po południu to napiezę jak smakował.fajnie że są takie przepisy

Zgłoś 11.03.2007 beti

Kurczaczek pychotka. Polecam

Zgłoś 17.01.2007

a ja uwazam ze lepsze byloby piwo Żywiec

Zgłoś 14.04.2008 Adaś

Pycha! skurka baaaardzo chrupionca następnym razem zrobie z piwem w słoiku :)

Zgłoś 11.04.2010 mariusz

Aczy ten kurczak nie wypije zawartości butelki

Zgłoś 11.04.2010 Nikoś

Z Tyskim jest nie dobry najlepsze jest z Piwem "Perła"

Zgłoś 27.07.2010 saqmd

Zdecydowanie piwo Perła.

Zgłoś 13.11.2012 EDITH

Ty głuptasku,jasne że woda czy piwo ,w ilości 1/4 butelki wyleje się z leżącej...Butelkę się stawia w pionie,a na niej wygodnie usadza się ptaszynę.Mariusz,musisz zakupić więcej piwa,tak by star... Pokaż więcej

Ty głuptasku,jasne że woda czy piwo ,w ilości 1/4 butelki wyleje się z leżącej...Butelkę się stawia w pionie,a na niej wygodnie usadza się ptaszynę.Mariusz,musisz zakupić więcej piwa,tak by starczyło dla Ciebie i ptaka,i ptaka ptaka też.Ja robię z wodą w butelce,i jest bardziej ekonomicznie.Przepijam na ogół ŻUBREM,BO JAK ZWIERZYNA,TO NIECH JUŻ TAK ZOSTANIE.