Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak z miodem i czosnkiem

Tekst i foto kasik 09-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:


kurczak porcjowany lub same udka,
pół słoika miodu,
ok. 1,5 główki czosnku,
kostka margaryny,
majeranek,
vegeta.

Jak przyrządzić:

Porcje kurczaka nacieramy wegetą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu i przygotowujemy zalewę, czyli: rozpuszczamy w garnku margarynę, dodajemy miód, dużo wyciśniętego czosnku (ewentualnie można go posiekać), majeranek, wegetę - jak składniki się połączą zdejmujemy garnek z ognia i sosem polewamy kurczaka - sosu powinno być bardzo dużo - tak, że ponad powierzchnię wystaja tylko niewielkie części kurczaka. Można dorzucić luzem kilka ząbów czosnku w całości - są pyszne po upieczeniu. Gdy kurczak się zarumieni i będzie miękki - danie jest gotowe. Można podawać z pieczywem lub z ryżem.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Proporcje czosnku, miodu i przypraw według uznania - ja preferuję na około 8 dużych udek kurczaka - kostkę margaryny, prawie cały słoiczek miodu, garść majeranku, 1,5 łyżki wegety i 2 główki czosnku.

Bardzo orginalny, specyficzny smak - hit na kazdej rodzinnej imprezie

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.11.2005 zuzka

Rewelacja!!! Znam ten przepis i naprawdę gorąco polecam :-)

Zgłoś 12.01.2007 nerka

ekhem aż głupio pytać ale to się smaży na patelni tak?

Zgłoś 01.05.2008 Ania

mniam mniam a ten smak naprawdę extra!!!:):) polecam

Zgłoś 05.09.2008 Agnieszka

Brzmi smacznie, ale nie ma ani słowa o przyrządzaniu kurczaka, oprócz tego, że układa się w żaroodpornym naczyniu! I co dalej? Wg przepisu możnaby zrozumiec, że takie surowe mięso, prosto z lodó... Pokaż więcej

Brzmi smacznie, ale nie ma ani słowa o przyrządzaniu kurczaka, oprócz tego, że układa się w żaroodpornym naczyniu! I co dalej? Wg przepisu możnaby zrozumiec, że takie surowe mięso, prosto z lodówki, podlewa się tym sosem...I już..?

Zgłoś 20.09.2008 Michal

ja to zrobiłem tak, przyprrawiłem kuczaka i odstawiłem im dluzej tym lepiej, potem ułozyłem w naczyniu i polałem tym sosem, nastepnie do piekarnika na ok 1,5 godz. Wyszło niezłe, miesko delikatn... Pokaż więcej

ja to zrobiłem tak, przyprrawiłem kuczaka i odstawiłem im dluzej tym lepiej, potem ułozyłem w naczyniu i polałem tym sosem, nastepnie do piekarnika na ok 1,5 godz. Wyszło niezłe, miesko delikatne tylko troszke słodkie. Ps robilem w miodzie sztucznym teraz zrobie w prawdziwym

Zgłoś 10.11.2010 })i({

Vegeta? To nie jest kuchnia. Margaryna! Jeszcze średniowiecznego topora w składzie brakuje.