Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak z ryżem

Tekst i foto mabor 01-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje10 złprosty90 min.?

Składniki:

- 4 udka z kurczaka,
- 2 szklanki ryżu,
- łyżka wegety,
- przyprawy do obsypania kurczka (wegeta, papryka, curry, itp).

Jak przyrządzić:

Kurczaka należy obsypać przyprawami, jak kto lubi, na dzień przed podaniem. Następnie wstawić do lodówki. Następnego dnia wypłukany ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pięcioma szklankami wrzącej wody, dodajemy łyżkę wegety. Na wierzchu układamy kurczaka obypanego dzień wcześniej. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Piec należy w 200 stopniach Celcjusza przez 1,5 godz.

Jak podawać?

Najlepiej podawać z surówką z kiszonych ogórków z cebulką.

Uwagi:

Jeżeli rubimy z połowy porcji ryż zalewany 3 szklankami wrzącej wody, a nie 2,5 szklankami, gdyż przypala się.

Czas przygotowania:

Śmiesznie proste, idealny na rodzinne obiadki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.09.2003 klaufa

Jeszcze tego nie próbowałam ale podoba mi się,że ubrudzę tylko naczynie żaroodporne a nie naczynie i garnek na ryż!

Zgłoś 15.11.2003 noga

te udka zamiast sie upiec to raczej sie ugotuja

przeciez one plywaja w tej wodzie

Zgłoś 26.01.2005 Maja

To faktycznie pychotka, ja dodaję do ryżu garść rodzynek, a na wierzchu układam oprócz kurczaka pomarańcze w cząstkach i/lub ósemki jabłek, gorąco polecam!

Zgłoś 02.02.2005 kasie

Nie polecam.

Udka sie ugotowały i przeszły ryżem.