Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurki do makaronu

Tekst i foto andrzej 26-08-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty25 min.-

Składniki:

0,5 kg kurek, 20 dag wędzonego (najlepszy z dymem) boczku, 2 cebule, 1/2 szklanki wody, 1 "kostka do smaku warzywna", 1 czerwona papryka, 200 g śmietanki, 30% (słodka), 1 torebka zupy cebulowej. Do smaku pieprz, pieprz ziołowy, ew. troszkę soli, (kostka i zupa już mają sól), makaron "świderki" - 500 g.

Jak przyrządzić:

Kurki czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Większe okazy i grube trzony kroimy na mniejsze. Na patelni podsmażamy pokrojony w średnią kostkę boczek, nie rumieniąc go, można dodać troszkę masła lub oleju, gdy boczek jest chudy, dorzucamy pokrojoną w pół plastry (piórka) cebulę i lekko ją szklimy (smażymy 3-4 min.). Zawartość patelni przerzucamy do garnka, dorzucamy kurki, podlewamy wodą (z umiarem by nie wyszła zupa) i zaczynamy dusić, gdy zacznie wrzeć, dodajemy kostkę warzywną. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. często mieszając. Dorzucamy do gara pokrojoną w paski paprykę. Do miseczki wsypujemy zupę cebulową, wlewamy śmietankę, mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki gorącego wywaru z garnka, mieszamy. Zawartość miseczki wlewamy do garnka, mieszamy i dusimy całość jeszcze ok. 10-15 min. (aż papryka zmięknie, nie na tyle jednak by schodziła z niej skórka). Ostatecznie doprawiamy kurki pieprzem i ew. solą. Tak przygotowanymi kurkami polewamy ugotowany makaron. Kto lubi może posypać jeszcze natką pietruszki.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnek, miseczka.

Jak podawać?

Na gorąco.

Uwagi:

Na każdym etapie duszenia możemy dolać ,gdy wydaje się zbyt gęste. Na początku więc podlewamy minimalną ilością wody lub nie dajemy jej wcale. Nie wiemy, ile soków puszczą grzyby, cebula, papryka, a dojdzie jeszcze śmietanka. Unikamy w ten sposób zasmażki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.