Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurki w śmietanie

Tekst i foto toja1111 26-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złprosty17 min.?

Składniki:


Kurki, ale w w wielkiej trwodze weźmy te na jednej nodze, takie leśne grzybki zdrowe, żółte - nigdy kolorowe, do tego masła świeżego, nigdy jednak roślinnego, trochę soli, nieco pieprzu, cebulka będzie na wierzchu. I śmietana, gęsta, wiejska, ze wsi wieźć ją nie musimy, w sklepie dobrą też kupimy.

Jak przyrządzić:

Do lasu się trzeba wybrać, lub na targu kurki wybrać. Z szklanki dwie nam kurek trzeba, by smak iście poczuć nieba. Czyste świeże i pachnące lekko trzeba obgotować, poźniej na rozgrzane masło na patelnię je zachować. Drobno zeszlić też cebulkę, dusić razem pod przykryciem, tak by z naszych złotych kurek, wyszło tlące tam się życie. Lekko wszystko to solimy, pieprzem nieco omaścimy, dolewamy już śmietanę, żeby wyszło super danie. Krótko to się jeszcze smaży, niech się dusi, niech się warzy, tak by wlana tam śmietana, znikła i wyparowała cała. Teraz tylko brać pieczywa, no i zjadać szybko, żywo, no bo przyjdą może goście a nam pozostanie pościć :(

Potrzebne przybory:

Patelnia

Jak podawać?


Z pieczywem najsmaczniejsze, lecz pięknie wygląda, z maleńkimi, ziemniaczkami, gotowanych z obierkami.

Uwagi:

Mniam, mniam, na kurki ochotę mam :)

Czas przygotowania:


Przepis ten ma jedną wadę, danie znika przed obiadem ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.12.2005 Ata

udany przepis to cała poezja...hm. napewno spróbuję-dzięki

Zgłoś 06.06.2006 gosia

pełna podziwu jestem dla autora za tak poetyczny przepis :)

Zgłoś 04.10.2006 mario67

super przepis,super opisany,mam kurki i zaraz biorę się za robotę!!!

Zgłoś 20.12.2006 barbara

Przepis BOMBA, mam kurki ale mrożone- biorę się do roboty.

Zgłoś 31.01.2007 kasia

podziwiam autora za poezję

Zgłoś 28.01.2007 paweł magoń krzeczowice

A ja nie mam jeszcze kurek więc bignę do sklepiku i zakupie.. i jak wszyscy do dzieła..pozdr

Zgłoś 04.09.2010 pacholek

A normalnie nie dało się napisać?

Danie na + ;)

Zgłoś 12.06.2007 rumianek

Brawo! Podziwiam pomysłowość autora przepisu. Właśnie wróciłam z lasu z koszem kurek i natychmiast wykorzystam tę recepturę.

Zgłoś 04.07.2007 kasiek

Napewno poezja nie tylko smaku :) pozdrawiam autora

Zgłoś 19.08.2008 żonka

Już mi ślinka cieknie. Wczoraj zebraliśmy trochę kurek, akurat tyle, na sosik. Grzybki już obgotowałam, zrobię dla mężusia pyszne danie na obiadek...tylko co zrobić, by nie zjeść wszystkiego prz... Pokaż więcej

Już mi ślinka cieknie. Wczoraj zebraliśmy trochę kurek, akurat tyle, na sosik. Grzybki już obgotowałam, zrobię dla mężusia pyszne danie na obiadek...tylko co zrobić, by nie zjeść wszystkiego przed wspólnym jedzonkiem. Oj, trudno będzie!Dziękuję za pyszny przepis, sama poezja... nie tylko smaku.Pozdrawiam.

Zgłoś 25.08.2010 the

no i podawać z gorącymi plackami ziemniaczanymi !

Zgłoś 10.09.2010 Miauczur

Kurki wyśmienite, niebo w gębie!