Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurki z cielęciną

Tekst i foto Janusz08533 26-08-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredniok. 40 min.?

Składniki:

0,5 kg świeżych kurek, 0,25 kg cielęciny, 1 średnia cebula, pół szklanki białego półwytrawnego wina, pół szklanki słodkiej śmietanki (36%), sól, biały pieprz, 1/3 kostki masła.

Jak przyrządzić:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na niewielkiej ilości masła, tak aby się dobrze zeszkliła. Mięso kroimy w paseczki, podobnie jak na strogonow, i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym pozostałym masłem. Smażymy na dużym ogniu 3-4 min, aż się zrumieni. Oczyszczone i pokrojone w duże kawałki kurki dodajemy wraz z cebulą do mięsa i podlewamy winem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Dusimy na średnim ogniu, aż wino odparuje prawie w całości. Dodajemy śmietankę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Pozwalamy, aby delikatnie "bulgotało" przez ok. 2 min, aż całość się zagęści.

Potrzebne przybory:

głęboka nieprzywierająca patelnia, może być wok

Jak podawać?

Obowiązkowo z białym pszennym pieczywem posmarowanym niewielką ilością masła.

Uwagi:

Zamiast cielęciny można użyć piersi kurczaka, co obniży koszt potrawy. Zimą można użyć zamrożonych kurek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.